Welkom in Bodegraven

Het is u vast wel bekend. Nederland ontvangt veel vluchtelingen. 1 op de 3 vluchtelingen die in ons land aankomen krijgt een officiële status als vluchteling. Deze statushouders worden over alle gemeentes in Nederland verspreid. Ook onze gemeente Bodegraven-Reeuwijk ontvangt op deze manier een aantal statushouders per jaar. Vluchtelingenwerk helpt deze mensen met integratie in onze gemeenschap.
Ik ( Oscar de Klijne) ben betrokken bij dit integratie proces als maatschappelijk begeleider. Ik help de families met de papierwinkel rond de acceptatie van de woning, taalonderwijs en scholing voor de kinderen. Mijn doel is om de statushouders snel te integreren en de Nederlandse taal en gewoontes te leren. Hoe beter de integratie lukt, hoe sneller de vluchteling deel kan uitmaken van onze samenleving. Zo kan er snel passend werk of een juiste opleiding worden gevonden.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Als een familie een status heeft en toegewezen is aan onze gemeente wordt er gezocht naar passende huisvesting. Als er een woning beschikbaar is ( vaak na een lange wachttijd in het AZC) dan komt de familie naar onze gemeente. Letterlijk stapt de familie met wat tassen kleren uit de trein. De woning moet ingericht worden en meubels, bedden en apparatuur als fornuis en koelkast moeten worden geregeld. Een groot misverstand in onze samenleving is de gedachte dat de vluchteling alles gratis krijgt. Dat is dus niet waar. Omdat er geen inkomen is ontvangen de families een bijstandsuitkering. Daarvan betalen zij huur en zorgpremie etc. Zij krijgen een kleine lening om de woning in te richten. Een lening die zij terug betalen.

Afgelopen week heb ik 2 families ontvangen. I familie van 7 personen uit Syrië en 1 familie van 4 personen uit Afghanistan. Voor deze families zoek ik bedden ( 2 persoons en 1 persoons) en 1 ledikantje voor een meisje van 1,5 jaar. Ook eettafel en stoelen, koelkast, fornuis en wasmachine wordt gezocht. Borden, bestek en pannen zijn nodig. Zoals gezegd hebben de families een zeer kleine lening die vaak nodig is voor verf en laminaat.

Wie helpt mij mee om deze nieuwe inwoners welkom te heten in Bodegraven? Wie helpt mee om de start en integratie succesvol te maken? Zodat deze nieuwe inwoners snel mee kunnen doen in onze samenleving.

Reacties naar odeklijne@vluchtelingenwerk.nlX