Woonblog @interieurstudiobysvenja – Duurzame materialen in interieur

Door de opeenstapeling van gebeurtenissen van afgelopen periode, zijn we ons steeds bewuster geworden van de aarde waarop we leven. We kunnen niet meer op, maar moeten met de aarde leren leven, wordt ook wel gezegd. Komende maanden/jaren zal dan ook voor veel mensen de focus liggen op het verduurzamen van zijn/haar leven. Of dit nu uit financiële noodzaak is of niet, het houdt ons bezig. We zien de prijzen van energiemaatschappijen langzaam weer iets dalen, maar we willen dat de onzekerheid/afhankelijkheid weer plaats gaat maken voor stabiliteit.




Waar we nu onze aandacht veelal richten op de schil van een pand (lees: zonnepanelen, spouw-, dak- & vloerisolatie), zal dit snel gaan verschuiven naar het interieur. In deze boeiende en ook leuke! ontwikkeling neem ik je in deze woonblog graag mee. Met welke mega-ontwikkelingen hebben we eigenlijk te maken, en wat voor invloed heeft dit op onze manier van wonen? Welke mooie duurzame materialen worden er toegepast in het interieur? En hoe kunnen we dit bij ons thuis of op kantoor integreren?

Naast de ecologische verandering zijn er nog meer trends die van invloed zijn op ons interieur. Individualisering is daar één van. We willen meer ‘custom made’ meubels die inspelen op onze behoefte. Geen massa, maar dat ene stuk dat niet alleen qua vormgeving perfect aansluit op onze wensen, maar daarnaast ook verantwoord geproduceerd is.

De megatrend conservering is ook een hele boeiende. Het staat voor het verlangen naar vroeger, voor het behouden van dingen die waardevol zijn en voor het vasthouden aan het bekende. Door de snel veranderende wereld hechten we hier steeds meer waarde aan. We willen ambachtelijk gemaakte meubels en accessoires en weten waar en hoe deze gemaakt worden. Deze trend gaat hand in hand met verduurzaming.

Inzoomend op deze megatrends komen hier een aantal materialen uit op interieurgebied waar ik je graag meer over vertel. Het eerste mooie duurzame materiaal dat we hopelijk nog meer gaan zien in interieur is kurk. Het is afkomstig van de schil van de kurkeik en heeft een isolerende en geluiddempende werking. Het is een flexibel materiaal en de natuurlijke kleur geeft een warme uitstraling. Onze woning had een tuinkamer waar de wanden bekleed waren met kurk. ‘Dat ga je er toch af halen?’ vroegen verschillende mensen. In een tijd waarin we massaal voor industrieel strak kozen een begrijpelijke vraag. Dat deed ik niet, en daar ben ik tot op de dag van vandaag nog blij mee. Hieronder vind je een foto uit de VT Wonen van onze serre met de kurk wand. Gaaf toch!? De goede akoestische demping van kurk is ook fijn, omdat deze plek inmiddels het domein is geworden van onze kinderen.

Een ander mooi duurzaam materiaal is bamboe. De bamboeplant staat bij velen van ons bekend om het woekeren in de tuin. Dat is dan ook gelijk de grote kracht van deze plant. Een groot deel van de soorten bamboe groeit 5 tot wel 20 centimeter per dag! Andere goede eigenschappen van bamboe zijn dat de plant een stof bevat waardoor ze van nature bestand zijn tegen plagen en schimmels. Ook absorbeert bamboe meer koolstofdioxide en produceert de plant zo’n 30 tot 35 procent meer zuurstof dan andere bomen. Goed voor het klimaat en waanzinnig in een interieur. Het is toepasbaar in accessoires, meubels, scheidingswanden enz. enz. Hieronder zie je hoe mooi bamboe kan zijn in een badkamer.

Maar ook een hele andere toepassing, zoals een trapleuning of scheidingswand langs de trap maakt een interieur origineel!

Tot slot kom ik op een materiaal wat steeds meer toegepast wordt, en we ook zelf thuis kunnen maken, namelijk bio plastic. Er zijn allerlei manieren om bio plastics te maken en ik deel er één met je. https://labpastoe.gitbook.io/lab-pastoe/tutorials/bioplastics/gelatine-bioplastics

(een kleine noot; het is in het Engels, maar met de rechter muisknop kun je de tekst vertalen naar het Nederlands)

Het idee van bio plastic is dat wanneer het in de natuur terechtkomt het gemakkelijk afbreekbaar is. Voeg er zonnebloempitjes aan toe en de wereld wordt een stukje mooier. Leuk om samen met je kinderen te doen en ook hen bewust te maken van wat we eigenlijk zelf kunnen. Tip! Om het drogingsproces te versnellen kun je de oven op 20 graden zetten het daarin leggen. 😊

Tot de volgende!   

Liefs,

Svenja (Instagram: @interieurstudiobysvenja)

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank