fabian-krul-draaiorgels (1)

Programma straatmuzikanten van BOV gaat niet door: Geen vrolijke noten

Een zomers programma met straatmuzikanten en draaiorgel is door de Gemeente op het laatste moment verboden. De Bodegraafse Ondernemers Vereniging (BOV) wilde ingaande 11 juli de sfeer weer terugbrengen in het dorpscentrum met kleinschalige muzikale acts op verschillende plekken in de winkelstraten.
Gelukkig zijn diverse maatregelen rond het Covid-19 virus versoepeld. Boodschappen doen bleef altijd wel mogelijk, maar gezellig shoppen bleef voor sommige winkeliers en horecagelegenheden een forse uitdaging. Je streeft er naar om zoveel mogelijk klanten naar je winkel te laten komen. Dan is het onnatuurlijk om diezelfde klanten bij de voordeur tegen te houden.

Nu er sinds kort weer meer mogelijk is, wilde de BOV ook wat doen om de sfeer in het centrum wat gezelliger te maken. Voor de komende zaterdagen zijn diverse artiesten ingehuurd om op bescheiden schaal wat vrolijke klanken ten gehore te brengen. Met de Vroege Vogel actie van vorige week zijn goede ervaringen opgedaan. Het winkelend publiek hield zich keurig aan de voorschriften en er is geen onvertogen woord gevallen.

Het programma is met zorg samengesteld en bedoeld om het al aanwezige winkelend publiek te vermaken. Dus zeer zeker geen groots opgezette evenementen waar veel mensen op af komen. Een draaiorgel bijvoorbeeld, of straatmuzikanten zoals je die in elke grote stad ook wel aantreft. Leuk om in het voorbij gaan even bij stil te staan en naar te luisteren, en dan weer verder shoppen. Wat kan daar nu tegen zijn? Niet echt een evenement waar dranghekken voor nodig zijn.

Groot was dan ook de verbazing dat vanuit de Gemeente groot alarm werd geslagen. Voor deze activiteiten moet via een speciaal protocol ruim 4 tot 6 weken van tevoren vergunning worden aangevraagd. Het spontaan opgezette straatamusement kun je dan wel vergeten, want na zes weken is de zomer alweer bijna voorbij.

Blijkbaar weet de ene afdeling binnen de gemeente niet waar de andere mee bezig is, want op de website https://www.buitengewoonbodegravenreeuwijk.nl/agenda/optredens-bodegraven/ worden deze acts aangeprezen in de Agenda. Zo ook op hun Facebookpagina. Die afdeling is blijkbaar wel bekend met de werkwijze van de BOV, die over het algemeen geen onverstandige dingen doet. Zo is bijvoorbeeld besloten de najaarsbraderie en de Sint intocht niet te laten doorgaan vanwege de te verwachte grote toeloop van publiek. Ook andere evenementen waarbij veel publiek is te verwachten, zijn om die reden afgelast.

De BOV betreurt de gang van zaken. Met de betrokken ambtenaren zal overleg worden gepleegd over de rest van het programma. Hopelijk kan men binnen een week besluiten deze geplande vrolijke noten alsnog te voorzien van een vergunning.

Ingezonden door BOVX