bramportretfoto

Column: Onderste Boven

Toen ik vlootpredikant was werd er op een lange reis met een marineschip meestal een captainsdiner georganiseerd. Daarbij zitten de matrozen, de korporaals en de onderofficieren aan tafel en de officieren bedienen samen met de commandant. De omgekeerde wereld en iedereen had er op zo’n avond veel plezier in. Het Carnaval dat begin maart weer gevierd wordt, is misschien wel net zo iets.
In mijn vrije tijd doe ik mee in het bestuur van een patiëntenvereniging. En als het gaat om de participatie van mensen met een beperking gebeurt er veel goeds, maar het kan vaak beter. Gelukkig zie ik ook een trend waarin de stem van patiënten meer wordt gehoord. Steeds vaker schakelen onderzoekers groepen patiënten in voor inbreng in hun programma’s en steeds vaker overleggen artsen met hun patiënt over de vraag: ‘welke aanpak zou bij jou het beste werken?’ Een waardevolle omkering van denken dat niet meer van bovenaf beslist wordt wat goed voor je is.

Een docent raakte in opspraak doordat een paar website met pornografie vanuit zijn laptop zichtbaar waren via de beamer in de klas. Triest dat je er naar kijkt, zou ik denken en natuurlijk helemaal fout dat dit zichtbaar wordt voor leerlingen. Er volgde direct een schorsing, maar de leerlingen kwamen hiertegen in actie. Zij vinden dat hun leraar veel te snel veroordeeld wordt. Ik vind dat wel mooi, want meestal hebben jonge mensen een uitgesproken mening en hier zijn ze mild en bereid om te vergeven.

In Bodegraven-Reeuwijk startte een bewonersplatform met direct al 1250 deelnemers. Zij gaan meedenken over wonen, verkeer, veiligheid, duurzaamheid enz. Ik begrijp dat zij via enquêtes de gemeenteraad gaan adviseren. Een uitstekend initiatief en hopelijk gaat het lukken om de mening van zoveel burgers mee te nemen in de besluiten van onze  gemeentelijke overheid.

Bij het Christelijk geloof zit de omkering a.h.w. in de genen. God, de Allerhoogste komt als een weerloos kind naar de aarde om tussen de mensen te wonen en eenmaal opgegroeid leert de man van Nazareth ons om te geloven als een kind en je naaste belangrijker te vinden dan jezelf.

Inderdaad de omgekeerde wereld; meedoen is gratis en meestal werkt het bijzonder inspirerend.

VAN BRAM 
predikant in Bodegraven

 

X