december, 2019

06dec20:30Kunstcafé Evertshuis ‘Iconen’ door Paul Brenninkmeijer

blank

Meer

Event Details

Bodegraven – Iconen zijn religieuze voorstellingen die op een houten paneel geschilderd worden. Ze hebben een bijzondere betekenis in Orthodoxe kerken van Rusland, Oekraïne, Griekenland, de Balkan en in het Midden-Oosten. Op vrijdagavond 6 december 2019 geeft Paul Brenninkmeijer een lezing over dit onderwerp tijdens het Kunstcafé in het Evertshuis.

Iconen worden geschilderd naar eeuwenoude regels. Het zijn afbeeldingen van Christus, heiligen en engelen, ze stralen door hun kleuren en vormen een bijzondere warmte uit. Ze roepen eerbied op en versterken de beleving van het geloof. Iconen worden vereerd door de gelovigen van de Orthodoxe kerken in hun kerken en in hun huizen.

In toenemende mate krijgen mensen in West-Europa  belangstelling voor deze bijzondere vorm van religieuze kunst. De avond wordt verzorgd door Paul Brenninkmeijer, emeritus-priester van het aartsbisdom Utrecht, voorganger in de Byzantijnse liturgie en ook schilder van iconen. Hij vertelt over beroemde iconen, hun oorsprong, geschiedenis en vooral hun spirituele betekenis in de Orthodoxe of Byzantijnse liturgie. Ook komen de iconen van Christus en Maria en van enkele heiligen aan bod. Na de pauze worden de iconen van een aantal belangrijke kerkelijke feesten onder de loep genomen, toepasselijk voor deze tijd van het jaar: de Advent en het Kerstfeest.

Voor meer informatie of het reserveren van kaarten zie www.evertshuis.nl

Locatie: Evertshuis, Julianastraat 4, Bodegraven, 0172-618484

Praktische informatie

Datum: Vrijdag 6 december

Genre: Kunstcafé/ lezing door Paul Brenninkmeijer

Aanvang: 20.30 uur

Entree: € 9,00 (inclusief drankje)

Tijd

(Vrijdag) 20:30

X