Themapagina Duurzaamheid

Feestelijke opening upgrades afvalbrengstation

Wethouder Kees Oskam opende op woensdag 5 februari de nieuwe PMD-container. PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Van PMD worden nieuwe plastics gemaakt.

Uitbreiding service

Het afval in Bodegraven-Reeuwijk wordt steeds beter gescheiden. Daardoor neemt het bezoek toe aan ons afvalbrengstation aan de Portugalweg. De openingstijden zijn sinds de kerstvakantie uitgebreid; we zijn nu open op maandag-woensdag en vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur.

Om ook buiten de openingstijden afval aan te kunnen bieden, hebben we tegenover het brengstation een rij ondergrondse containers opgesteld. Hier kunt u 24/7 uw restafval, papier, glas en PMD kwijt. 

Inkopen met oog voor mens en milieu

Fairtrade koffie en thee, tapijttegels van oude visnetten, elektrische wagens voor de buitendienst, bermplanken gemaakt van bermgras en gerecycled kunststof. Dit zijn enkele voorbeelden waarmee de gemeente met haar inkopen wilt bijdragen aan een gezondere leefomgeving. Wethouder Smits heeft daarom vorige week maandag het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen getekend, op de Nationale Conferentie Circulaire Economie. ‘We gaan aan de slag om nog meer en beter in te kopen met oog voor mens en milieu. Dit manifest is een mooie stimulans om te versterken waar we al mee bezig zijn’.

Foto-onderschrift: Wethouder Robért Smits tekende namens gemeente Bodegraven-Reeuwijk het Manifest Maatschappelijk verantwoord Inkopen.

Zon op Agrarische daken

Vorige week woensdag kwamen Agrariërs en kwekers samen om meer te horen over het project ‘Zon op Agrarische daken’ van LTO Noord (ook voor niet-leden). Het project bestaat uit een maatwerkadvies voor zonnepanelen op agrarische daken. Een belangrijk uitgangspunt is het samenwerken om kosten te besparen. De ruimte was goed gevuld en kritische vragen over verzekeringen, recycling, financiering en de aansluiting op het net ontbraken niet. Antwoorden waren er gelukkig ook. Naast LTO Noord waren de wethouders Knol en Smits aanwezig, de Rabobank en Stedin. Eén van de aanwezigen merkte op ‘Als de zonnepanelen éénmaal liggen, hoef je er niks meer mee te doen om er geld mee te verdienen’. Op www.ltozonopdak.nl kunt u zich aanmelden.

Foto-onderschrift:  Wethouder Robért Smits spreekt leden van LTO Noord toe.

Regionale Energie Strategie

Voor de volksvertegenwoordigers van de regio Midden-Holland stond donderdagavond in het teken van de regionale energie strategie, de RES. De Rijksoverheid heeft aan alle regio’s gevraagd om een RES te maken over hoe zij voldoende duurzame energie kunnen opwekken. De RES gaat over elektriciteit en warmte. Gemeenten, waterschappen en provincie gingen met elkaar in gesprek over welke soort locaties, zoals op daken of langs wegen, geschikt zijn voor zon- en windenergie en warmte opwekking. Wethouder Smits over deze avond: ‘Een waardevolle en energieke avond waar kennis en ideeën over duurzame opwek in de regio is gedeeld.’ Op 1 juni moeten alle regio’s een concept-RES indienen.

Zelf aan de slag

Afgelopen woensdag zijn negen inwoners gestart met een training tot energiecoach. Na de training kunt u hen vragen u te helpen met het besparen van gas en elektriciteit. Neem hiervoor contact op met de gemeente. U kunt ook kijken op www.duurzaambouwloket.nl of op https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen.

Voor bedrijven is maatwerkadvies beschikbaar om de haalbaarheid van zonnepanelen op dak in kaart te brengen: www.zobr.nl.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank