‘Kom in beweging!’ met steun in de rug van nieuwe Sport- en Beweegvisie

Een lang leven fit zijn. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om op zijn of haar gezondheid te letten en daarbij voldoende te bewegen. Dat neemt niet weg dat de gemeente en maatschappelijke en sportorganisaties met de nieuwe Sport- en Beweegvisie en het Lokale Sportakkoord inwoners in beweging willen krijgen, liefst een leven lang. Niet alleen omdat sport en bewegen goed zijn voor gezondheid en welzijn van de mens, ook omdat er veel positieve impulsen uitgaan richting maatschappij. Plezier met anderen, nieuwe sociale contacten, een inclusieve samenleving waar iedereen aan mee kan doen en preventie van zorgvragen en -kosten om slechts een paar effecten van bewegen te noemen. Wethouder Kees Oskam: “Bewegen is een belangrijke bouwsteen voor persoonlijk en maatschappelijk welzijn.”

De wethouders Kees Oskam en Dirk-Jan Knol zijn enthousiast over de Sport- en Beweegvisie die binnenkort in de raadscommissie van 18 maart besproken wordt besproken. Voor 31 maart is de ondertekening van het Lokale Sportakkoord gepland, een convenant tussen gemeente en vele aanbieders die zich richten op bewegen, gezondheid en welzijn. Dirk-Jan Knol: “De Sport- en Beweegvisie is het resultaat vanuit het veld. Er zijn verschillende bijeenkomsten geweest waar organisaties zich over het vraagstuk van bewegen en preventie hebben gebogen, nadat eind 2018 het Nationaal Sportakkoord  en Nationaal Preventieakkoord door de rijksoverheid werden gelanceerd. Met als doel Nederland gezonder te maken en gezondheidsverschillen te verkleinen en de kracht van sport in Nederland nóg beter te benutten. Gemeenten werden gestimuleerd om samen met een verscheidenheid aan organisaties en inwoners één en ander vorm te geven. We konden als gemeente in totaal 60.000 euro subsidie krijgen als we begin april 2020 de aanpak helder hebben. Dat is gelukt; er ligt nu een lokaal sport- en preventieakkoord met als titel: Kom in beweging! Nogmaals, van onderaf opgezet en gevat in een visie met een concrete uitvoeringsagenda waarbij op verschillende terreinen de hoofdlijnen zijn omschreven: van vitale verenigingen en sportaanbieders tot goede accommodaties, van inzicht in het sport- en beweegaanbod in onze gemeente tot een gezonde leefstijl en van een inclusieve samenleving tot het veilig kunnen opgroeien.”

Veel aanknopingspunten

Dirk-Jan Knol spreekt van een goed akkoord, waarmee verenigingen en inwoners aan de slag kunnen. “Vaak wordt er gepraat over geld. In de Kadernota kan de gemeenteraad er geld aan koppelen, maar in de visie zitten veel aanknopingspunten waar je direct mee aan de slag kunt, zonder allerlei hoge investeringen. Veel sportaccommodaties zijn bijvoorbeeld eigendom van de gemeente; die zouden in principe toegankelijk moeten zijn voor iedere inwoner die er gebruik van wil maken. Schoolpleinen zouden bijvoorbeeld al dan niet met hulp van de Johan Cruijff Foundation tot uitdagende speelpleinen kunnen worden omgetoverd. Met simpele zaken als gekleurde paaltjes of tegels kun je wandelroutes in dorpen uitzetten, een succesvolle optie die zich in andere gemeenten heeft bewezen. Een gezonde sportkantine of rookvrije sportomgeving is een kwestie van zaken binnen de vereniging afspreken.”

Sport is onderdeel sociaal domein

Kees Oskam vult aan: “Het sportbeleid in Bodegraven-Reeuwijk is integraal onderdeel van het sociaal domein. Binnen de visie worden daarom verbindingen gelegd tussen bewegen, preventie,

gezondheid, welzijn, plezier, lifestyle, zelfredzaamheid, participatie, noem verder maar op. Sport is veel meer dan een doel op zich, het is ook een middel om op velerlei terreinen welzijn te bevorderen. Juist daarom is deze visie zo belangrijk. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat van de inwoners in Midden-Holland 36% matig overgewicht en 14% zwaar overgewicht heeft. Het is welkom dat inwoners met deze beweegvisie extra instrumenten in handen krijgen om individueel of in groepsverband activiteiten te gaan ontplooien en sociaal te participeren. Het gaat in eerste instantie om plezier hebben. Daarnaast om fit te worden en te blijven. De visie heeft ook een link naar JOGG, Jongeren Op Gezond Gewicht. En iedereen kan binnen de activiteiten zijn of haar eigen talent verder ontwikkelen. Allemaal aspecten van sport en bewegen. Echt, er zijn zóveel positieve effecten van in beweging komen. We nodigen iedere inwoner daarom uit actief mee te doen.”

“Kom uit je koker”

Dirk-Jan Knol nodigt ook de (sport)verenigingen uit om actief te participeren. “Kom als vereniging uit je koker. Kijk waar je maatschappelijk kunt verbinden. Zet stappen om inwoners van jong tot oud in beweging te houden. Denk mee over het gebruik van je accommodatie buiten verenigingsuren. Zet je schoolplein open voor de buurt. Betrek vrijwilligers uit je buurt bij de vereniging. Je ziet dat dit soort activiteiten ook daadwerkelijk plaatsvinden in Bodegraven-Reeuwijk. Verenigingen die mensen met een beperking laten sporten en vrijwilligers van niet-Nederlandse afkomst inschakelen. Of sportvelden waarvan de hekken buiten speeluren open staan om als niet-lid een balletje te trappen. De buurtsportcoaches in onze gemeente waren oorspronkelijk bedoeld om jongeren aan het bewegen te krijgen, maar inmiddels zijn ze breed actief waarbij ze succesvol samenwerkingsvormen met organisaties aangaan om aantrekkelijke beweegactiviteiten voor jong en oud te organiseren. Zo zijn er diverse mogelijkheden, die soms met een klein beetje geld direct realiseerbaar zijn.”

Reddingsboei

Het Lokale Sportakkoord is ook goed voor de verenigingen en organisaties. Knol: “Verzin nieuwe abonnementsvormen als strippenkaarten om nieuwe leden of klanten te winnen. Want laten wij eerlijk zijn: een deel van de (sport)verenigingen heeft het lastig om het ledenaantal op peil te houden. Dat heeft met allerlei oorzaken te maken, zoals demografische ontwikkelingen, jeugd die op 14 à 15-jarige leeftijd afscheid van de vereniging neemt om zich op andere zaken zoals bijbaantjes of vriendengroepen te richten, toename van individuele sportactiviteiten etc.” In die zin is de Sport- en Beweegvisie misschien ook wel een reddingsboei voor sportaanbieders. De uitvoeringsagenda biedt menig vereniging in elk geval houvast om ‘out of the box’ te denken, zo verwachten beide wethouders.

Sportloket

Eén van de eerste concrete maatregelen uit de uitvoeringsagenda is het opzetten van een ‘sportloket’ waar inwoners informatie over de verscheidenheid aan vormen van sport en bewegen kunnen verkrijgen. Kees Oskam: “Het aanbod binnen onze gemeente is groot en divers. Maar we horen dat inwoners niet direct een compleet overzicht kunnen vinden. Mogelijk kan een website of centraal punt helpen om inwoners op ideeën te brengen.” Knol haakt in: “Er zijn recent al kennismakingsbijeenkomsten door de buurtsportcoaches gehouden. Ook dat helpt inwoners bij het inzicht in de mogelijkheden. Overigens beperken de sportmogelijkheden zich dit niet tot de breedtesport en het bewegen, want ook denksporten zijn waardevol uit oogpunt van een gezonde geest en het sociale contact.”

Mooie start

Dirk-Jan Knol besluit: “Wij zijn ongelooflijk blij met visie en akkoord. Grote winst is de verbreding van de scope van sport naar welzijn, zorg en maatschappij. Oskam: “Het is aan de inwoners zelf om in beweging te komen. Men moet wel willen. Los daarvan gaan we volop aan de slag met de uitvoering van het akkoord. Zo hebben de sportaanbieders gezamenlijk een aantal kernwaarden opgesteld dat hen onderling (ver)bindt. Het is een mooie start om inwoners in beweging te brengen en te houden.”

Foto onderschrift: Wethouders Dirk-Jan Knol en Kees Oskamp roep inwoners op om in beweging te komen!

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank