Banenmarkt voor anderstaligen omdat werk niet vanzelfsprekend is

Een baan vinden. Het lijkt zo simpel als we de berichtgeving hierover moeten geloven. Krapte op de arbeidsmarkt, 4 mensen op 1 vacature en koppen als ‘geen personeel aan te slepen’. Hoe kan het dan dat er in Nederland ruim een miljoen mensen nog steeds geen baan hebben? Terwijl ze dat wél willen. We noemen dat de mismatch op de arbeidsmarkt waarin werkgevers zoeken tot ze een ons wegen, maar de juiste kandidaat maar niet gevonden krijgen. Tegelijk zijn er in deze regio inwoners die wel willen werken, maar niet voldoen aan bijvoorbeeld de wettelijke vereisten in de bouw of zorg. “Nóg niet”, zo stellen Sabrina van den Hoek en Jacqueline van der Spoel van WSP Midden-Holland. Ze organiseren samen met hun collegas Samira Chbabi en Halima Hamotakhchi twee banenmarkten op dinsdag 27 en donderdag 29 juni. De eerste speciaal voor Arabisch, Oekraïens en Engels sprekende inwoners die willen werken; de tweede voor mensen die zelf een arbeidsbeperking ervaren en daardoor geen werk kunnen vinden. “Als er een talencursus, begeleiding, certificering of diplomering nodig zijn, komen wij in beeld om dat te bieden.” Aanmelden kan op www.wspmiddenholland.nl.
Het Huis van de Stad in Gouda vormt het podium van beide banenmarkten. “Maar”, zo drukken de dames ons op het hart, “naast mensen uit Gouda is deze banenmarkt bedoeld voor inwoners uit gemeenten Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk en Krimpenerwaard die zich aangesproken voelen om hier naartoe te komen. Van 10.00 uur ’s ochtends tot 13.00 uur ’s middags kunnen zij het Huis van de Stad binnenlopen om in gesprek te gaan met misschien wel hun toekomstige werkgevers.”

Omgekeerde wereld

Onder meer de werkgevers Facilicom Buitengewoon, Cyclus, Dachser, McDonalds, Motopp, Saamo, TaxiCoach, DDD Personeel, Trixxo en Herenbos staan er met kraampjes om de werkzoekenden warm te maken om bij ze te komen werken. De omgekeerde wereld als je het vergelijkt met de reguliere manier van werven waarbij je een brief en cv stuurt en dan maar af moet wachten tot je uitgenodigd wordt. “Hoe kun je nou zien wat voor persoon iemand is als je alleen afgaat op een papiertje?”, stelt Sabrina die dat een gemiste kans vindt. “Daarom doen wij het anders en laten we de werkgevers hun best doen om in de smaak te vallen bij de werkzoekende”, sluit ze af met een knipoog.

Aanmelden

“We vinden het fijn als we weten wie er naar onze banenmarkten komt. Daarom vragen we om je online aan te melden op www.wspmiddenholland.nl. Ga naar evenementen en klik op de banenmarkt.”

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank