Fairtrade bezoeken door Wethouder Jan Leendert v.d. Heuvel

Wethouder v.d. Heuvel bezocht samen met vertegenwoordigers van Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk op 6 mei een tweetal Fairtrade deelnemers “van het eerste uur”. Kerkgemeente De Ark in Reeuwijk-Brug en  De Koffietuin in Nieuwerbrug zijn niet alleen bewust Fairtrade, maar ook op andere terreinen vinden ze mogelijkheden om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Deze bezoeken vonden plaats in het kader van de landelijke Fairtrade week die gevierd wordt van 5 tot en met 12 mei.
Tijdens de beide ontmoetingen werd de Fairtrade-raamsticker overhandigd, als symbool voor het feit dat ze voldoen aan de criteria voor Fairtrade-deelnemer. In onze gemeente zijn er al ruim 70 bedrijven en organisaties die zelf Fairtrade-producten gebruiken of ze verkopen.

Het gesprek bij De Ark werd gevoerd met Truus Bakker en de dominee van de gemeente, Murielle van Diepen. De Ark is niet alleen Fairtrade, maar het is een Groene Kerk. Al meer dan 50 jaar worden vanuit de kerk initiatieven gestart zoals de kringloop winkel, de wereldwinkel en energiecoöperatie De Windvogel. Door Groene Kerk te zijn wordt daar nu actief gewerkt aan het energiezuinig maken van het eigen gebouw, met het verminderen van afval door het plaatsen van kledingcontainers op eigen terrein. Ook de overblijvende producten van de winkels op de Miereakker verzamelen zij en geven die op zaterdag door aan gezinnen die dat goed kunnen gebruiken. Zorg voor elkaar en voor de wereld  is een belangrijke opdracht. 

De Koffietuin, op zaterdag en zondag open als museum en theetuin, verkoopt Fairtrade thee en koffie en meer. Lex Hey en Liesbeth Pronk benadrukken dat het keurmerk Fairtrade belangrijk is omdat zo controle gedurende de gehele keten van productie tot verkoop inzichtelijk is. Maar, het verhaal van een koffieboer of leverancier van bijvoorbeeld thee, is het meest belangrijk. Daar wordt de werkelijke waarde van een eerlijk product tastbaar en zet andere mensen aan tot handelen met gelijkwaardigheid en een eerlijke prijs voor de producent.

Wethouder v.d. Heuvel onderstreept het belang van de keuzes van beide deelnemers. Zij zijn een bron van inspiratie voor anderen binnen onze gemeente.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank