Mijnklimaatpartij organiseert een nieuwe fotowedstrijd voor bewoners die groene gevels of daken aanleggen. Op deze manier probeert de burgerbeweging de aanleg van extra groen te stimuleren, die ook nog mooi en leuk is voor passanten en buren.
Een grote variatie aan planten en begroeiing die in de zomer ook nog een lange bloeitijd heeft is ook gunstig voor de biodiversiteit. Gertrud de Roos was klimaatburgemeester in 2024 en maakte het tot haar thema van dat jaar. “Het zou mooi zijn als ook dit jaar weer veel mensen een extra stap zetten”, aldus Gertrud.
Daken
Als de begroeiing wordt aangebracht op platte daken, die anders dikwijls een zwarte toplaag hebben, dan helpt dat ook direct tegen de opwarming. Henriëtte Vink is professional op dit terrein, en leidde vorig jaar de meet up over groene gevels en daken. “Een fotowedstrijd is leuk. De beelden van de een kunnen weer de inspiratie zijn voor de ander om het volgend jaar zelf ook op te pakken”, vindt Henriëtte.
Win-win
Henriëtte is enthousiast over hoeveel het kan bijdragen aan de klimaatdoelen. Onder andere draagt dit bij tegen hittestress in hete periodes, het opnemen van CO2 en voor de biodiversiteit. Mocht je een airco hebben hoeft die niet of zeker minder hard te draaien, en heb je er uitzicht op? Draagt dit direct bij aan het welzijn van jou als mens. Nou daar worden we allemaal vrolijk van! Alles telt van klein dak en kleine gevel tot grotere oppervlakten. Dus zowel als particulier als zakelijk zijn er velen mogelijkheden en kansen. Het is niet alleen goed voor het klimaat, en het welzijn, maar ook voor je portemonnee. Win-Win dus.
Wedstrijd
Voorzitter Bram Tack ziet wel mogelijkheden om tot een jaarlijkse fotowedstrijd te komen. “Iedereen kan een mooie foto van het eigen initiatief inzenden naar info@mijnklimaatpartij.nl. Aan het einde van de zomer maken we hier weer een fraaie tentoonstelling van en zullen we de winnaar extra in het zonnetje zetten. Ik ben heel blij dat we zo steeds meer acties hebben waardoor mensen op een eenvoudige, leuke manier kunnen helpen het klimaat te redden”.