Groot onderhoud sluis en brug centrum Bodegraven

blank

In september voert het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HSDR) groot onderhoud uit aan de sluis en brug in het centrum van Bodegraven. Gedurende de werkzaamheden blijft de brug gesloten voor zowel vaar- als wegverkeer. Voor fietsers en voetgangers wordt een tijdelijke brug op de bekende locatie tussen de Rijnhof en Kerkstraat geplaatst, terwijl het overige verkeer wordt omgeleid via de Burgemeester Crolesbrug en de Broekvelderbrug. Begin december verwachten ze dat de werkzaamheden zijn afgerond.

De sluis wordt gedeeltelijk drooggelegd voor de renovatiewerkzaamheden. Het hoogheemraadschap zal de houten benedendeuren en de drempel van de sluis opknappen. Daarnaast wordt de vloer met 40 cm verlaagd om de waterdoorstroom te verbeteren, dit werd allemaal duidelijk tijdens de informatiedagen voor inwoners en ondernemers.

blank


Functie van sluizen

Sluizen bieden bescherming tegen overstromingen. Daarnaast zijn de sluizen belangrijk voor waterafvoer: ze zorgen ervoor dat het waterpeil in het achterland niet te hoog wordt. Zoals met de vele regenval van de afgelopen tijd.

Vanwege de noodzaak om vooruit te kijken en rekening te houden met de grote hoeveelheden water, hebben we besloten de vloer een halve meter te verlagen om het water beter te kunnen afvoeren en hoge waterstanden aan te kunnen.

De brug krijgt een nieuwe verflaag en herstel van het voegwerk en de coating van het brugdek. De schokdempers worden vervangen, waardoor de brug minder zal trillen bij vrachtverkeer.
Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank