ReBo-er van de Week: Leonne Dikmans

Als achtste kind van een bloembollenkweker werd Leonne in Den Helder geboren, maar is inmiddels ruimschoots geworteld in Waarder. Daar heeft ze geregeld ‘meerdere petten’ op, zoals een pet voor het adviesbureau dat zij samen met haar echtgenoot oprichtte, of voor de verschillende verenigingen die Waarder kent. De sportieve vrijwilliger is te vinden in de buurt van notulen, kantinewerk, tennis, financiën tot het zwembad, maar is uiteindelijk toch ook graag weer thuis, in haar “oude jas.” Dit comfortabele gevoel hoopt zij ook te kunnen creëren voor haar dorpsgenoten, wat te zien is aan haar inspanningen om ook de wortels van het buurthuis te laten uitslaan.
Naam: Leonne Dikmans

Leeftijd: 62

Woonsituatie: “Ik woon in Waarder samen met mijn man Bert. We hebben drie kinderen, maar die zijn inmiddels al uitgevlogen.”

Favoriete drankje: “Een kopje thee vind ik erg lekker. Zowel bij warm als koud weer is het aangenaam, ik kan het de hele dag en avond door drinken.”

1. WAAR KENNEN MENSEN JOU VAN?

“Ik ben eigenlijk in heel veel verenigingen actief geweest. Nu binnen de tennisvereniging Slagwaardig, het Huis van Alles te Waarder en de Oranjevereniging ‘Trouw aan Waarder’.”

2. HOE ZIET EEN DAG ER VOOR JOU UIT?

“Dat hangt een beetje af van welke pet ik op heb. Met de pet van financieel directeur ga ik aan mijn werk: de financiën en administratie op orde maken. Wanneer ik voor het Huis van Alles bezig ben maak ik de notulen, verwerk ik wat er binnenkomt en juist weer uitgaat, en ga ik nadenken over leuke plannen. Voor de Oranjevereniging hebben we net de seniorenbingo afgesloten.” De laatste tijd kleurt haar pet geregeld oranje, want op het moment is ze druk bezig voor Koningsdag.

Bij de Oranjevereniging

3. WELKE ACTIVITEITEN ONDERNEEM JE IN JE VRIJE TIJD?

“Dan tennis ik graag [en doe ik] alles wat met de kantine te maken heeft”, zoals inkoop en verkoop. “Ik pas ook graag op op ons kleinkind.” Verder zijn zwemmen en lezen favoriete activiteiten, “en in plaats van dat ik naar de sportschool ga, maak ik mijn huis schoon” zegt ze, lachend.

4. WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP?

“Op mijn kinderen natuurlijk, daar ben ik supertrots op.” Daarnaast is ze erg blij met “ons eigen bedrijf, dat vind ik supermooi.” Het adviesbureau, gericht op proces- en kwaliteitsmanagement, begon klein. “In eerste instantie zijn we een tool gaan gebruiken, en we merkten gewoon dat er ontzettend veel vraag naar is.” Ze vertelt verder. “Wanneer een bedrijf klein is heeft de directeur alles in de hand. Als de onderneming groter wordt, is het moeilijk om te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Het is superfijn om mensen te helpen daarin.” Dit doen we door zaken in het bedrijf “goed in kaart te brengen en te zorgen dat ze worden uitgevoerd zoals het ook in eerste instantie is bedacht.”

5. WELK (VRIJWILLIG) PROJECT ZOU JE NOG WILLEN DOEN?

“Momenteel zijn we druk bezig met de mozaïekbank. We hebben een zwerfboekenkast neergezet, daar wordt goed gebruik van gemaakt. Ook staat er een buurtkastje waar eten ingezet en uitgehaald kan worden. Maar je ziet steeds mensen gehurkt bij de boekenkast zitten, en daarom lijkt het ons zo leuk om met elkaar zo’n ontwerp gaan maken voor een bank, en te gaan mozaïeken”, aldus Leonne, enthousiast. Ze beeldt zich een project in waar verschillende mensen samenkomen om een meubel te creëren dat echt ‘voor en door’ de buurt is. “Dat lijkt mij helemaal super.”

Ook stapt Leonne graag op de fiets; hier is ze net over de grens in België te zien met haar oudste zus Hanny 

Het zijn personen waar iedereen tegenopkijkt, maar als je dan zo’n autofbiografie leest denk je; ‘het was toch wel een heel hard leven’

6. WAT KIJK JE GRAAG OP YOUTUBE, NETFLIX, TV, OF WELK BOEK LEES JE GRAAG?

“Historische romans of autobiografieën vind ik erg leuk om te lezen. Ik heb laatst de autobiografie van de tennisser Andre Agassi gelezen, erg leuk” aldus Leonne, die geregeld bij Slagwaardig zelf een balletje slaat. Ook een biografie over “toendertijd Koningin Juliana” is haar niet vreemd. “Het menselijke vind ik interessant. Het zijn personen waar iedereen tegenopkijkt, maar als je dan zo’n autofbiografie leest denk je; ‘het was toch wel een heel hard leven’.”

Leonne bij de tennisvereniging SlagWaardig

Het is zó belangrijk dat mensen ergens naartoe kunnen […] waar naar ze geluisterd wordt, waar ze begrip vinden.

7. WELKE PERSOON INSPIREERT JOU IN BODEGRAVEN-REEUWIJK?

“Bianca van Rijn”, een collega bij het Huis van Alles. “Zij is ontzettend goed in social media, en doet eigenlijk alle media-uitingen naar buiten toe. Samen kunnen we de meest leuke dingen organiseren.” Leonne is gepassioneerd over de functie van het buurthuis. “Het is van belang dat mensen met elkaar praten en waardering krijgen voor elkaar. Er zijn zoveel eenzame mensen, het is zó belangrijk dat mensen ergens naartoe kunnen, zonder al te veel geld uit te geven. Waar naar ze geluisterd wordt, waar ze begrip vinden.”

8. WAT IS EEN BELANGRIJKE LEVENSLES VOOR JOU GEWEEST?

“Dan grijp ik toch terug op datgene waar je geen grip op hebt. De meeste dingen kun je naar de hand zetten, maar het overlijden van je ouders overkomt je. Als je daar op een menselijke manier mee omgaat, kun je daar veel van leren. Sommige mensen stoppen het weg, praten er niet over. Dat is eigenlijk heel jammer, want juist van mensen in hun laatste levensfase kun je ongelooflijk veel leren. Je kunt iemand warmte geven, en met liefde het laatste stukje van zijn of haar leven meemaken.”

Mijn huis is mijn oude jas, daar moet je je comfortabel in voelen

9. WAT IS JE FAVORIETE PLEK IN BODEGRAVEN-REEUWIJK?

“Dat blijft toch gewoon mijn huisadres. Mijn huis is mijn oude jas, daar moet je je comfortabel in voelen en kunnen doen wat je zelf wilt. Dat is met name ook het gevoel wat je probeert te bewerkstelligen met een Huis van Alles.”

10. WAT ZOU JE WILLEN VERANDEREN ALS JE BURGEMEESTER WAS?

“Ik zou heel graag iets met de Jeudgzorg willen gaan doen. Daar ligt ongelooflijk veel leed. Het is ook enorm moeilijk. Ik heb me altijd het lot van kinderen erg aangetrokken. Volwassenen kunnen negen van de tien keer wel hun eigen leven inrichten. Maar als ouders geen liefde kunnen geven of niet capabel daarin zijn, gaan de kinderen met ballast leven. Dat vind ik schrijnend.”

Ze heeft een tweede wens. “Ik zou ook graag willen dat mensen meer tijd en energie stoppen in vrijwilligerswerk. Als iedereen dat een klein beetje doet, kunnen we met zijn allen hele mooie dingen neerzetten. Het is tegenwoordig echter moeilijker om een vrijwilliger te vinden, dan eerst. Vroeger had je thuiswerkende moeders of vaders die op school dan voorlees- of computerouder waren. Nu zijn mensen continue aan het werk of met eigen dingen bezig, en hebben ze gewoon geen tijd meer voor vrijwilligerswerk. Dat is heel jammer. Daar doen ze zichzelf ook mee te kort, daar kom je op latere leeftijd pas achter.”

Weet jij nog een vraag die we moeten stellen aan een ReBo-er? Laat het weten in een reactie!

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank