Voormalig bedrijfspand Turkenburg voorgedragen voor opname op monumentenlijst door Stichting Hugo Kotestein

De werkgroep Bodegraven-Reeuwijk van Stichting Hugo Kotestein (SHK) heeft verzocht dat burgemeester en wethouders het karakteristieke gebouw aanwijzen als monument en het opnemen in de monumentenlijst van de gemeente, waar het momenteel nog niet op staat. De werkgroep is van mening dat deze actie het voortbestaan van het pand beter zal veiligstellen, ongeacht of het pand in gemeentehanden blijft of verkocht wordt aan een vastgoedontwikkelaar.
Het college onderzoekt of het theater, de bibliotheek en het dorpshuis kunnen blijven bestaan zonder het oude gedeelte van het gebouw, omdat er jaarlijks een tekort is op de exploitatie van het pand.

Het voormalige bedrijfspand van Turkenburgs Koninklijke Zaadhandel zou dan in handen komen van een partij die daarin appartementen wil onderbrengen. Die partij kan het pand echter ook afbreken en vervangen door een nieuw appartementengebouw zoals aan de Wilhelminastraat is gebeurd. Hier werd in 1990 tot teleurstelling en verontwaardiging van velen de zogeheten ‘witte villa’ gesloopt om plaats te maken voor Residence Het Huis Holland.

Foto: stichting Historische Kring Bodegraven

Advertentie