bier7

Edwin en Barry over hun bierbrouwerij: BarWin Brewery

Op 1 januari 2019 zijn Edwin van den Heuvel en Barry Middel officiëel begonnen met hun eigen brouwerij aan de Doortocht in Bodegraven: BarWin Brewery. In juli verwachten ze hun zelfgemaakte biertjes te kunnen gaan verkopen aan bijvoorbeeld restaurants en online webshops. Wie zijn deze mannen en hoe komen zij tot hun brouwerij?
Edwin van den Heuvel is eigenaar van Koksvisie Catering. Hij voorziet bijvoorbeeld feesten en BBQ’s van eten en drinken. Barry Middel houdt zich naast zijn baan samen met van den Heuvel bezig met het brouwen van hun eigen bier.

Hoe is het idee voor de brouwerij ontstaan?

“Wij hebben onderzoek gedaan over hoe we het bier legaal konden verkopen. Eerst brouwden we voor vrienden en familie, maar om je eigen bier mee te nemen en te verkopen aan een klant van Koksvisie is een vergunning nodig. Er is niks leukers dan je eigen bier mee te kunnen nemen! Toen zijn we gaan zitten voor een brouwvergunning.”, vertelt van den Heuvel. “

We zijn naar de gemeente gegaan, en die heeft toestemming gegeven voor een microbrouwerij. Dit houdt in dat we 200 liter per keer mogen brouwen.”, aldus Middel.

Hoe is de ambitie om bier te brouwen begonnen?

“We zijn al jaren lang fan van De Molen, we kwamen daar vaak en vanuit mijn bedrijf Koksvisie was ik altijd al bezig met smaken en creativiteit.”, vertelt van den Heuvel. “Ik wilde altijd al eens brouwen. Op een gegeven moment kwam er een aanbieding van een beginnerssetje om bier te brouwen. Ik had toen niet zoveel te doen en ik begon er gewoon mee. Mijn vrouw zei toen: ‘is het niet leuk om het samen met de buurman te doen?’ En zo is het begonnen, Barry was nog enthousiaster dan ik!”, aldus van den Heuvel.

Eerst brouwden wij samen thuis aan het keukenblok in de achtertuin

Hoe ging dat in zijn werk?

“Eerst brouwden wij met een simpel brouwsetje samen thuis aan het keukenblok in de achtertuin. Dit hebben wij uiteindelijk twee jaar lang gedaan. We hadden er zo veel plezier in. Al die verschillende biertjes die we maakten bevielen ons en ook vrienden en kennissen zo goed, dat we hier mee door wilden gaan. En nu hebben wij de BarWin Brewery!”

Hoe vaak brouwen jullie?

“We brouwen ongeveer één keer per maand. Er zit ook een gistingsperiode in en je moet gaan bottelen, je bent in totaal dus zo’n vijf keer bezig in de maand met het brouwen. Het brouwproces duurt zes weken. We moeten nu ons magazijn opvullen met bier. Ik schat dat we rond juli het één en ander op voorraad hebben, en dan mogen de mensen wel komen. We gaan kijken waar we ons bier kwijt kunnen, zoals webshops en restaurants. We hopen ook binnen Bodegraven!”

Merken jullie dat jullie bekender worden?

“Ja hartstikke, veel mensen weten ons te vinden en we krijgen veel positive reacties!”, aldus van den Heuvel.

Bodegraven staat bekend als kaasdorp, maar ook steeds meer als bierdorp

Vanwaar de keuze om in Bodegraven te gaan brouwen?

“We wonen allebei in Bodegraven en onze vrouwen zijn echte Bodegravers. Ze zijn allebei hier geboren en getogen, dus dan kom je Bodegraven niet uit, haha! Bodegraven staat bekend als kaasdorp, maar ook steeds meer als bierdorp. We hebben het idee dat hier het beste bier van de wereld wordt gebrouwen. Het Bodegraafse water!”, aldus van den Heuvel en Middel.

Waar komen de ideeën voor de brouwsels (biertjes) vandaan?

“We bedenken onze eigen biertjes en gaan daarin met het seizoen mee. We maken voor elk seizoen een speciaalbier, we bedenken zelf de smaak en de naam.”, aldus van den Heuvel.

“Je hebt allemaal recepturen, standaard recepten, zoals IPA of Tripel, maar wij geven er een twist aan. Je kunt het bier als brouwers zijnde helemaal eigen maken door er bijvoorbeeld anijs of laurierblad aan toe te voegen. Ideeën ontstaan heel spontaan. Ik had nog nooit gemberbier gezien of überhaupt gember geproefd en toen zei Edwin: “kunnen we niet een gemberbiertje brouwen?””, aldus Middel.

Wat hopen jullie voor de toekomst van jullie brouwerij?

“We hopen natuurlijk dat we zometeen herkend worden als een echt Bodegraafs biertje, vreselijk lekker, uniek, en dat we bij BarWin Brewerij gewoon goed bier brouwen. Het bier dat wij brouwen is mooi culinair bier. We brouwen met liefde en dat willen we blijven doen.”

“Als mensen meer informatie willen, kom gerust langs op Doortocht 8 of bezoek onze Facebook pagina.”

Door: Anne van SchothorstX