Ingezonden brief: Eteck, de beschermde geldwolf in duurzame warmte

Volgens Radar worstelen veel bewoners met hetzelfde probleem: warmteleveranciers die aanhoudende problemen niet blijvend oplossen. Eteck vroeg zich in de media af of de klachten over de WKO-systemen terecht zijn. Het antwoord zal u niet verbazen, nee dus, want anders hadden ze dit jaren geleden al opgelost. 
Hoe kan dat? Het cultuurmodel van Laloux biedt daarin hulp. Eteck werkt ad-hoc en bloeit op door de warmtetransitie. Volgens Laloux hebben we het dan over een impulsief-rode organisatie. Als metafoor wordt daarbij de wolvenroedel gebruikt. Een voorbeeld is de maffia organisatie en ook wij hebben het al vaker de warmtemaffia genoemd. Eteck blijft maar groeien. Ook dit jaar zijn ze trots dat ze weer tot de top van Nederlandse groeibedrijven behoren. Ze zijn ambitieus en doen zich voor als verantwoordelijk. Volgens Laloux hebben we het dan over prestatiegericht-oranje. De metafoor daarbij is een machine, maar Eteck heeft alleen een prachtige werkplaats waar ze het ambacht in de breedte nog moeten leren.

Na al die jaren verbeteren ontbreekt het nog steeds aan het creëren van organisatiestructuren die opgeschaald kunnen worden. Eigenlijk wil Eteck het liefste een platte organisatie blijven en dat hun mantra blijft dat je dagelijks aan de lunchtafel zit met de directeur. Het is daarmee de welbekende wolf in schaapskleren, waarin Eteck de rode wolf in oranje schaapskleren is.

Normaal gesproken zou zo’n organisatie het niet redden en zouden ze hun cultuur moeten aanpassen om te overleven. Daar is echter geen noodzaak toe, omdat hun monopolie gefaciliteerd wordt door de landelijke overheid. De geldwolf wordt met de warmtewet namelijk beschermd door de overheid en kan zo ongestoord het betaalvee blijven opeten en verder groeien. 

Ook de gemeente zag Eteck in het begin als een gerenommeerd bedrijf met een oranje bedrijfscultuur en heeft zodoende een minnelijke oplossing geprobeerd te zoeken. Inmiddels is duidelijk dat Eteck een rode bedrijfscultuur heeft en dat het daarbij draait om macht. De juridische stappen zijn nu parallel opgestart en hopelijk zal de honger de wolf uit het bos jagen.

X