Bodegraven wint derby van buurman ESTO

Een zonovergoten Suringa-complex, een prachtige grasmat en honderden toeschouwers aanwezig. Alle ingrediënten voor een prachtige derby waren afgelopen zondag aanwezig. Bodegraven genoot er vanaf minuut 1 van en kon bovendien na de 90ste minuut nog even doorgaan met genieten, nadat het de derby wist te winnen met 2-1 door een winnend doelpunt van Gerrit Hulters.

Dat derby’s niet vaak bol staan van goed voetbal bleek ook deze zondag maar weer eens. Beide ploegen leken wat last te hebben van wedstrijdspanning. Duidelijk was dat geen één ploeg na 90 minuten met lege handen wilde staan. Bodegraven was de eerste ploeg die zich iets onder de spanning uit wist te spelen. Gerrit Hulters had de ploeg al snel op een 1-0 kunnen zetten. Een afgeslagen corner belandde voor de voeten van Martijn Bakker, die de bal hard en laag richting doel schoot. In de baan het schot stond Gerrit Hulters, die de bal wist te controleren en direct uit de draai van een meter of 5 op doel schoot. Daar stond doelman Donny Veenis precies op de juiste plek om de bal tegen te houden. Na zo’n 20 minuten wist Bodegraven wel te profiteren van een afgeslagen corner. Doelman Veenis stompte de bal precies in de voeten van rechtsback Marco van Zaanen, die de bal ineens volleerde richting doel. Daar stond Veenis opnieuw in de weg, maar kon hij de bal niet goed uitverdedigen. Frank Veelenturf was in de scrimmage als eerste bij de bal maar schoot tegen een verdediger op, waarna de bal opnieuw bij Marco van Zaanen terecht kwam. Ditmaal plaatste hij de bal beheerst langs Veenis en kon ook Ruud Emonds op de doellijn geen redding meer brengen, 1-0.

Esto was wakker geschud en ging op zoek naar de gelijkmaker. Het leverde al snel een doelpunt op. Een mooie aanval over de linkerflank was hier verantwoordelijk voor. Een inspeel bal op spits Jordy Romijn, die de bal panklaar wist te leggen voor de aanstormende Marcel van Roon, die vervolgens een droge schuiver in de korte hoek produceerde, waar doelman Marco Vonk geen antwoord op had. De 1-1 was direct de ruststand.

Na rust was er steeds minder plaats voor goed voetbal, en liet Bodegraven eindelijk weer eens zien dat met hard knokken tegen elke ploeg resultaat behaald kan worden. De ploeg knokte voor elke meter, speelde op het randje, en wist op deze manier vrijwel elke aanval van Esto te ontkrachten, tot frustratie en wanhoop bij Wouter-Jan Bos en Marcel van Roon. Na een uur spelen werd het harde werken van Bodegraven beloond met een doelpunt. Abdullah Kalleche zette na een balverovering een aanval over de rechterflank op. Hij stuurde Roy Snijder diep die de bal vervolgens hard en laag voor het doel schoof. Daar dook doelman Veenis richting de bal, maar kon hij de bal slechts schampen, waarna Gerrit Hulters van dichtbij de bal in het lege doel wist te werken.

Bodegraven zakte vervolgens in en liet Esto het spel maken in de jacht naar de gelijkmaker. De compacte verdeding hield echter redelijk eenvoudig stand. Het enige gevaar wat Esto wist te creëren was een vrije trap van Wouter-Jan Bos die doelman Vonk sierlijk uit de bovenhoek wist te houden. De grootste kans op een doelpunt was nog voor het doel van Esto. Daar ontsnapte Frank Veelenturf over de rechterflank. Veelenturf trok de bal perfect terug voor de meegelopen Dylan van Oord, die de opgelegde kans helaas niet wist te verzilveren, hij stuitte op doelman Veenis.

In de hectische slotfase probeerde Esto nog met man en macht een gelijkmaker te forceren. Zelfs doelman Veenis was bij een corner in het strafschopgebied van Bodegraven te vinden. Frank Veelenturf ontving nog een rode kaart, nadat hij hard doorging op een Esto-speler. Toch bleef het bij 2-1 en wist Bodegraven weer eens een derby te winnen.

Door de overwinning stijgt Bodegraven naar de 10e positie op de ranglijst. Esto zakt door de nederlaag naar de 9e positie en moet nog oppassen dat het niet in degradatieproblemen komt. Bodegraven kan komende zondag een belangrijke stap richting rechtstreekse handhavind zetten, wanneer concurrent Stolwijk op bezoek komt. Bij winst neemt Bodegraven verder afstand van de 11e positie, welke de ploeg zou veroordelen tot het spelen van nacompetitie.

Een vermelding waard is dat hoewel wedstrijd werd gespeeld op het scherpst van de snede, spelers en supporters van beide ploegen na afloop van de wedstrijd nog lange tijd, onder het genot van een welverdiend biertje, stonden te genieten van het heerlijke zonnige weer!