repareren is leuk

Eerste Repair Café Bodegraven groot succes!

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Repair Café Bodegraven is op vrijdagmiddag 15 januari van één tot vier gestart met een geslaagde eerste Repair Café. 
In de Nova bioscoop, aan de Prins Hendrikstraat 31, draaide het op 15 januari allemaal om repareren. Tussen één en vier uur stonden er diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Gereedschap en materialen waren aanwezig. Mensen die het Repair Café bezochten, namen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, speelgoed, servies… alles wat het niet meer deed, was welkom en maakte grote kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café wisten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten, wil Repair Café Bodegraven bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, in Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.”

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Jan Stolwijk, eigenaar van de Nova bioscoop: “Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.”

Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma, destijds journalist en publicist. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie Repaircafe.nl). Deze stichting biedt ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Bodegraven.

Jan Stolwijk wil elke vrijdagmiddag, onder het genot van een kopje koffie of thee, van één tot vier het pand aan de Prins Hendrikstraat 31 openstellen als Repair Café voor en door bewoners uit Bodegraven.

In verband met een reeds eerder ingeplande filmvoorstelling op 29 januari, is er die vrijdagmiddag GEEN Repair Café.

senseo web repareren is leuk Broos de GrootThere are no comments

Add yours

X