Hennepteam vindt minder kwekerijen, maar meer hennep

In 2015 heeft het speciale hennepteam  van het politiedistrict Alphen aan den Rijn-Gouda 66 hennepkwekerijen opgerold. Daarbij nam het team een kleine 25.000 hennepplanten en 92 kilo losse hennep in beslag. In totaal hield het team vorig jaar 192 verdachten aan.
Het hennepteam dat in de regio Gouda en Alphen aan den Rijn actief is, is opgericht in september 2014 en behandelt sinds die tijd alle meldingen die binnenkomen over kwekerijen in dit deel van de politie-eenheid Den Haag.

Meldingen

De tips over de aanwezigheid van mogelijke hennepkwekerijen komen van diverse kanten. Dit kan vanuit de politie zelf zijn, bijvoorbeeld omdat agenten die op een melding afgaan vanuit een naastgelegen pand een sterke hennepgeur ruiken. Of van woningcorporaties, die bij een woningbezoek zien dat enkele kamers volledig zijn dichtgeplakt. En vooral ook van omwonenden die, al dan niet anoniem via Meld Misdaad Anoniem, hun vermoedens van een hennepkwekerij doorbellen.

Opsporing verdachten

Op basis van de meldingen en eventueel aanvullend onderzoek bekijkt het hennepteam of aan voldoende criteria wordt voldaan om het adres waar de vermoedelijke hennepkwekerij zit te betreden. Veelal gebeurt deze zogenoemde instap samen met een medewerker van de stroomleverancier of verhurende woningcorporatie. Wordt bij een instap een hennepkwekerij aangetroffen, dan wordt deze direct ontmanteld. Daarna richt het team zich op de aanhouding van verdachten en het ontnemen van zogenoemd ‘geldelijk gewin’.

Vooral in woningen zijn hennepkwekerijen vaak provisorisch ingericht. Het komt regelmatig voor dat het bewateringssysteem van een kwekerij niet goed is aangelegd. Ook wordt vaak op illegale wijze stroom afgetapt, met als risico kortsluiting in of oververhitting van het stroomnetwerk. Bij de 66 hennepkwekerijen die in 2015 werden ontmanteld, bleek in maar liefst veertig gevallen sprake van stroomdiefstal. In de ergste gevallen leidt dit tot brand of wateroverlast. Ook in naastgelegen woningen of bedrijfspanden.

Minder kwekerijen, meer resultaat

In vergelijking met 2014 werden in de regio Gouda en Alphen aan den Rijn in 2015 achttien kwekerijen minder opgerold: 84 in 2014 tegenover 66 in 2015. Daar staat echter tegenover dat de hoeveelheid hennepplanten en losse hennep die in deze 66 kwekerijen werd aangetroffen aanzienlijk hoger ligt dan in het voorgaande jaar. Werden in 2014 nog 21.301 planten in beslag genomen, in 2015 waren dat er 24.910. Werd in 2014 circa 62 kilo losse hennep aangetroffen, in 2015 was dat een kleine 92 kilo. Ook het aantal aangehouden verdachten steeg van zo’n 140 in 2014 naar 192 in 2015.

Meld hennepkwekerijen!

Vermoedt u dat er bij u in de buurt een hennepkwekerij is? Belt u dan de politie via 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Neemt u dan contact op met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Meer informatie over illegale hennepteelt vindt u op een speciale internetpagina.

Bron: Politie

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie