Vogelnest1 (1 van 1)

OBS ’t Vogelnest is wederom verkozen tot Excellente School 2015-2017

Het was geen gewone maandag op ’t Vogelnest in Bodegraven. In 2014 werd de school reeds uitgeroepen tot Excellente school en maandag 18 januari is dit predicaat, dat vanaf dit jaar voor drie jaar geldt, geprolongeerd waarmee ’t Vogelnest als enige basisschool in Bodegraven dit predicaat mag voeren. De bekendmaking gebeurde op een speciale wijze. Een koerier bracht een grote doos met confetti, een grote vlag met excellente school 2015-2017 erop en het plaquette dat weergeeft dat de school zich 3 jaar lang excellente school mag noemen.
Het predicaat Excellente School wordt als blijk van erkenning en waardering door de Onderwijsinspectie uitreikt aan goede scholen die als voorbeeld voor andere scholen gelden omdat zij excelleren in een bepaald gebied. ‘t Vogelnest heeft het aangedurfd de procedure opnieuw te doorlopen en dat vond Saskia Dusseldorp, directrice van de school, misschien nog wel spannender dan vorig jaar.

Al jarenlang boeken de leerlingen van ’t Vogelnest bovengemiddelde resultaten. De aandacht van de directie en het lerarenteam ligt op de verdere verbetering van het onderwijs op maat. De school is al jaren bezig met het bieden van extra of aangepast onderwijs aan die leerlingen die minder goed meekomen, maar biedt sinds afgelopen jaar ook extra uitdaging en ontwikkelmogelijkheden aan leerlingen die nog beter presteren. De focus is om het beste uit elke leerling te halen, iets dat de Onderwijsinspectie onderkend. Ook gaat de school met de tijd mee door gedeeltelijk tabletonderwijs vanaf groep 4 en wordt bijvoorbeeld op de maandelijkse techniekdagen geïnvesteerd in duurzame methodieken als programmeren die van de kleuterklas tot groep 8 kunnen worden ingezet.

Wanneer je als school meedingt naar het predicaat excellente school wordt je uitgedaagd om continue bezig te zijn met het aanscherpen van onderwijs en methoden. ’t Vogelnest ziet deze uitdaging ook en is blij dat er vanaf dit jaar 3 jaar de tijd is om echt verdere vooruitgang te kunnen laten zien. Vanzelfsprekend zijn er altijd nog dingen die nog beter kunnen, een uitdaging die de school graag aangaat. In het juryrapport van de inspectie staan ook tips weergegeven zoals het vergroten van de zichtbaarheid van de zichtbaarheid. De inspectie noemt het ’t Vogelnest veel te bescheiden. “Als team zien wij het onderwijs dat wij bieden als normaal en zoeken hier niet snel publiciteit op. De inspectie daagt ons uit dit wel meer te doen. Er is de afgelopen weken al een klein begin gemaakt door het opstarten van een facebookpagina en het bereiken van de lokale media. Soms zijn we nog te bescheiden, dit gaan we proberen te veranderen. Het behalen van het Predicaat is een bevestiging dat we het goed doen, nu moeten we nog meer laten zien wat we dan goed doen” aldus Saskia Dusseldorp.

“De tweede keer excellent predicaat, heeft te maken met de Cito resultaten, 50% gaat naar Havo en hoger. Wij zijn door de hele school heen goed bezig, ook het contact met ouders is goed, waardoor de ouders dichtbij school staan. Je moet passie voor het onderwijs hebben, daarom ben ik ook al 35 jaar leraar op deze basisschool. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet met plezier naar deze school ga”, aldus Sipko Sipkens, meester van groep 8.

1 februari vindt een feestelijke ontmoeting plaats tussen alle deelnemende scholen van het Excellente School traject, evenals 100 scholen die niet hebben meegedaan, maar in de volgende ronde wel mee willen doen. ’t Vogelnest viert ook haar eigen feestje. Er zal een feestelijke dag worden georganiseerd voor de leerlingen en het gehele lerarenteam. Hoe dit precies gevierd wordt is nog een verrassing, maar een feest wordt het zeker.

Vogelnest1 (1 van 1)There are no comments

Add yours

X