Column: Waar zijn ze gebleven?

De echte winters, winters van sneeuw en ijs, gladde wegen, ruitenkrabben? Die winters met die prachtige toertochten over de plassen, door de Meije. De winters met een dichtgevroren oude Rijn?
Morgen begint officieel de winter van 2015, maar er is niets wat ook maar naar winter ruikt. Integendeel, het lijkt wel lente!

Als je nu, op 20 december, naar buiten kijkt zie je de stamroos weer bloeien, het gras groeien en hoor je de voorjaarsvogels al zingen. En dat alles bij 13 graden. Verontrustend? Ach, er zijn wel meer periodes van warme winters, of warmte in een winter, alleen was het nooit eerder zo extreem. Toch lijkt het erop dat we na de kerstdagen naar meer normale december temperaturen gaan, al zit het woordje winters nog niet in het weerbericht. Geen nood, we hebben januari en februari nog, en als we het toch over februari hebben, in 1956 beleefden we de koudste februari ooit, nadat december en januari qua winter niets voorstelden.

Voorlopig kijken we even terug naar januari 2013, toen we in Bodegraven een sneeuwrijke winter beleefden en we op de bevroren Oude Rijn ouderwets lekker konden schaatsen en glijden.

Hoop doet vriezen dus!

IMG_5632

IMG_5636

Door: Ruud Kooistra

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie