02405f87-ebc2-48cc-9ff0-91838dd5a38c

‘Zorgeloos door de sluizen’ in het Groene Hart

Als er één man is die de Reeuwijkse plassen en de wateren in het Groene Hart goed kent, is dat Dolf van Eijk wel. Hij is immers vanaf kinds af aan opgegroeid aan de plassen, welke een klein gedeelte is familie bezit was. Dolf van Eijk heeft een eigen jachtservice en vaart met zijn eigen gebouwde boot heel wat door de sluizen omdat buiten de Reeuwijkse plassen veel meer te zien is vanaf het water en dat er vele prachtige vaarroutes zijn naar onder andere Rotterdam, Schoonhoven, Vinkeveen en Loosdrecht.




Voor veel mensen is het een wens om verder te varen dan de Reeuwijkse plassen, maar de sluizen zijn vaak een heikel punt. “Mijn ervaring leert dat de Dubbele Verlaat sluis, vanuit de Breevaart naar Gouda één van de lastigste sluizen zijn van Nederland. Door de manier waarop de sluiskolk wordt volgezet, door het openen van een luik in de sluisdeur ontstaat er een wilde stroming in de sluis. Dit gebeurt als je Gouda in wilt varen. Van Gouda af verloopt het wel soepeler, omdat de kolk dan rustig leegloopt.

Ik zie heel vaak dat schippers ontzettend veel problemen hebben om de boot goed te kunnen hanteren door de sluizen. Ook zie ik veel gevallen met pech, uren oponthoud door file vorming voor de sluizen of een defect van de sluizen, waardoor er aardig wat tumult op het water kan ontstaan. Zeker als het warm is kunnen de gemoederen hoog oplopen, kinderen die onrustig worden etc. Omdat ik dat al heel vaak heb gezien, kwam ik op het idee om minder ervaren schippers aan te bieden hun boot door de sluizen te varen en hun boot in Gouda vaarklaar te leggen alwaar ze op kunnen stappen om vervolgens met eigen boot de mooiste plekjes te ontdekken. “Vanuit de Kattensingel kan de vaartocht al vanaf 08.00 uur beginnen zonder ‘sluis sores’. Langs de wateren zijn er vele terrassen, hotels en B&B’s, dus mochten er vele zonnige warme dagen zijn, is dit wel de ultieme ontspanning. “Ook voor de gasten van het Landal park in Reeuwijk is dit natuurlijk een prachtige mogelijkheid om een stuk Nederland vanaf het water te bewonderen. Vanaf het water ziet het er allemaal mooier uit en is het een belevenis op zich. Waterweg kaarten zijn aanwezig”.

Tekst gaat door onder de foto

Dolf van Eijk biedt ook de mogelijkheid aan om boten te begeleiden. “Ik heb  bijvoorbeeld met mijn eigen boot mensen begeleid  naar de Amsterdamse grachten, wat natuurlijk al helemaal een ultieme belevenis is, of naar Hotel New York in Rotterdam en/of varen langs het SS Rotterdam schip.” Overleg over bijvoorbeeld andere instapplaatsen is ook zeker mogelijk! Dolf blijft in nauw contact met de waterrecreanten om hun wensen om het wel of niet en wanneer terug te varen door de sluizen of als er calamiteiten zijn. Dolf beschikt over een snelle (trailerbare) boot om indien nodig te assisteren.  Tevens heeft Dolf van Eijk een Jachtservice, dus als er mankementen zijn, dan zijn die te repareren.  

“Het enige wat U hoeft te doen is… Instappen, varen en genieten!”, aldus Dolf van Eijk. En nu nog hopen op een mooie warme zonnige zomer!                  

 

 

 















X