Slim Vriendenschaar wint van ODO

De veld uitwedstrijd tegen ODO uit Maasland stond deze zaterdag op het programma. Er waren vooraf nogal wat hoofdbrekens voor de technische staf van Vriendenschaar. Topschutter Rolf de Bree kamt met een mogelijke peesblessure en superstand in Bart Vermey lag ziek thuis met een keelontsteking. Na wat gepuzzel kwam de jeugdige Lars Boot uit de denktank rollen. Omdat ook Edwin van Staalduinen weer voor het eerst zijn rentree maakte na een lange sabbatical en een aanloopperiode in Vriendenschaar 2, werd besloten de vakopstellingen wat aan te passen. Het pakte allemaal ‘donders’ goed uit. ODO stond bekend om haar hoge baltempo en dynamische aanvallen plus veel druk in de verdediging. De thuiswedstrijd was verloren met 14-17 waarin Vriendenschaar na afloop met opgeheven het veld kon aflopen omdat zij goed hadden gespeeld tegen een sterkere tegenstander. Dat was toen, nu staat de vlag er inmiddels wel wat anders voor. ODO op een 2e plaats en Vriendenschaar met slechts 6 punten, wel op een 5e plaats. De punten zijn nog heel hard nodig, om het niet op de allerlaatste wedstrijden te laten aankomen. Het tactisch strijdplan, zowel aanvallend als verdedigend was vooraf goed doorgesproken en getraind. Na de snelle openingstreffer van ODO en na de 1-1 de 2-1 kon je al zien dat Vriendenschaar haar zaakjes prima op orde had. Er werd zeer geconcentreerd verdedigd en ook in de beide aanvalsvakken klopte het. Het leidde allemaal tot een toch wel verrassende ruststand van 3-5 in het voordeel van de Bodegravers. Het motto van De Knikker keukens is “ die wedstrijden die je kunt winnen, moet je ook winnen”. En dit was dus zo’n wedstrijd. Na rust liep Vriendenschaar zelfs nog verder uit tot liefst 3-7. Toch kon je al zien dat er bij ODO ook wat was veranderd na rust. Waren het voor de rust steeds korte aanvallen, de tweede helft staken de Maaslanders veel energie in het eerst goed neerzetten van hun spelpatroon, wat nu wel leidde tot langere meerschots aanvallen. Bij 4-8 kwam ODO heel langzaam terug, wel geholpen door twee slim uitgelokte strafworpen, stond het 3 minuten voor tijd opeens 8-8. Een gelijkspel zo vooraf door Vriendenschaar met beide handen aangepakt zijn, alleen was het nu wel heel zuur. Toch kozen de Bodegravers ervoor om het punt veilig te stellen, daar waar ODO nog volle bak ging voor de overwinning. Als een duvel uit een doosje frommelde Emma van Wensveen er van dichtbij opeens nog eentje in. De laatste minuut was meer dan spannend, ODO kam niet meer tot scoren. En in de laatste minuten toonde de ingevallen A-junior Tijn van Hoogenband, zijn atletisch vermogen door met een sprong uit stand van meter hoog, nog een afvallende bal te pakken. 8-9 is natuurlijk geen echte korfbaluitslag, maar Vriendenschaar vond het prima. Twee zeer belangrijke punten waren binnengesleept en daar ging het deze zaterdag om.

Door: Bert van Drongelen