Green_apple

Column: Sporten en kankerpreventie, is er een verband?

Overtuigend bewijs geeft aan dat sporten/bewegen een belangrijk onderdeel is van kankerpreventie en genezing. Het vermindert het risico op het ontwikkelen van kanker, verbetert de kansen op succesvol herstel en vermindert het risico dat de kanker terugkeert. (bron: Journal Medicine & Science in Sports & Exercise) Er zijn er meer dan 100 epidemiologische onderzoeken gedaan naar de rol van fysieke activiteit en preventie van kanker en een verbetert herstel. De data laat bijvoorbeeld zien dat actieve mannen en vrouwen 30 tot 40% minder risico lopen op het ontwikkelen van darmkanker, vergeleken met inactieve mannen en vrouwen.
Met betrekking tot borstkanker is er redelijk duidelijk bewijs dat aantoont dat fysieke actieve vrouwen bijna 20 tot 30% minder risico lopen vergeleken bij inactieve vrouwen. Ook is naar voren gekomen dat 30 tot 60 minuten van matig tot intensieve fysieke inspanning nodig is om het risico op borstkanker te verminderen.

Uiteraard is er altijd de factor “pech” en kan je niet iedere ziekte voorkomen door gezond te leven, maar onderzoek wijst keer op keer uit dat wij zelf voor een groot deel onze gezondheid positief kunnen beïnvloeden. Door gezond te eten en regelmatig te sporten/bewegen. En waarom zouden we niet iedere kans aangrijpen?

Door: Kim de Vor en Christa Belt
There are no comments

Add yours