d7ca3552-8a73-4ab9-85cf-25980d993614

“Janwillem bouwt aan de toekomst..”

Janwillem Bodegraven blijft vernieuwen en niet alleen op het gebied van fietsen. Om vakmanschap, service en garantie voor de toekomst te waarborgen, heeft eigenaar Janwillem zijn medewerker Rens gevraagd mede-eigenaar te worden. De in Bodegraven geboren en getogen Rens is al ruim acht jaar in dienst bij de fietsenzaak aan Kerkstraat 53. Hij staat vierkant achter het handelsmerk van Janwillem en zet deze nieuwe stap dan ook vol vertrouwen.

Vakmanschap en continuïteit

Het is een komen en gaan in de fietsenzaak. De ene klant stapt met de fiets aan de hand naar binnen voor een onderhoudsbeurt, een ander vraagt om uitleg over een kilometerteller en een derde wil meer weten over de actieradius van een e-bike. Vroeger stond een fietsenmaker te boek als iemand die lekke banden plakte. Voltooid verleden tijd, benadrukt Janwillem. Een monteur moet alles weten over verstelbare stuurpennen, verende voorvorken, rollerbrakes en een Nexus-naaf, om maar eens wat te noemen. ,,We hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt: van de fietsreparateur op de hoek naar een professionele organisatie van vakspecialisten. Als je een techneut in huis hebt met de vakbekwaamheid en technische know-how van een moderne fietsenmaker, dan heeft je bedrijf toekomst”, zegt Janwillem. ,,Rens is zo’n techneut, die ook nog eens goed begrijpt dat vakmanschap samen moet gaan met servicegerichtheid. Toen hij zijn ondernemersopleiding afrondde, hebben we dan ook meteen het mede-eigenaarschap besproken. Het is een logische stap”.

Dagelijks gebruik

Beide eigenaren zien hoe hun fietsenzaak past in een duurzame samenleving en daarmee toekomst heeft. Nederland is een fietsland, Bodegraven een echt fietsdorp. Zodra het eerste voorjaarszonnetje de bleke huid kietelt, grijpen Bodegravers naar de geliefde tweewieler. Lekker tochtjes maken in de groene omgeving. Naast deze recreatieve fietsers is er de grote groep mensen die de fiets gebruikt voor boodschappen of ermee naar werk of school gaat. Als je dagelijks naar de basisschool in de buurt of het voortgezet onderwijs in Alphen, Woerden of Gouda trapt, wil je op je fiets kunnen vertrouwen. Dat zit bij Janwillem wel goed. ,,Wij verkopen alleen A-merken”, zegt Janwillem trots. ,,Nederlandse A-merken. Mooie fietsen van hoge kwaliteit”, vult hij nog aan. Hij doelt op Gazelle, Batavus, Sparta en sinds begin vorig jaar ook Koga. Koga, met de hand gebouwd in eigen land, geeft mensen naast de standaardcollectie, met Koga Signature de mogelijkheid om zelf de perfecte fiets samen te stellen, waarna die volgens jouw specificaties geleverd wordt!

Hoge klanttevredenheid

Dat hun zaak deze merken levert, zegt al veel. ,,Leveranciers van kwaliteitsfietsen zijn zeer kritisch in het selecteren van dealers die hun producten mogen verkopen. Vroeger draaide het om zoveel mogelijk fietsen verkopen en een hoge omzet. Nu gaat het om een optimale servicegraad, een hoge klanttevredenheid en merkbeleving”, vertelt Janwillem. Daarin scoort deze zaak hoog. Erg hoog. Een voorbeeld van hun service is de mogelijkheid om reparaties of onderhoud online aan te melden. ,,Via onze website www.datisfietsen.nl kunnen klanten de onderhoudsbeurt van hun fiets inplannen op een door hun gekozen moment. Of ze reserveren een product online en komen hun bestelling hier ophalen. Zo zijn we ook buiten openingstijden goed bereikbaar”, vult Rens aan.

Veelzijdigheid

Overigens, wie een fiets uitzoekt, hoeft niet per se te kiezen voor een nieuw exemplaar van eigen bodem, want  bij Janwillem is er voldoende keuze in zowel nieuw én tweedehands. En de advisering beperkt zich niet tot de fietsen zelf. ,,Toen ik in 2003 begon, had ik zes verschillende fietstassen. Moet je nu eens kijken”, gebaart Janwillem naar het enorme assortiment tassen en fietskleding. ,,Maar wij doen ook aan zadelmeting. Denken vanuit het menselijk lichaam om zo pijn te voorkomen. En mensen kunnen bij ons fietsen huren. Vorige zomer is daar veel gebruik van gemaakt door mensen die in de omgeving van Bodegraven op vakantie zijn. Veel Nederlanders hebben de vakantie in eigen land ontdekt en deze zomer zal dat wel helemaal een vlucht nemen. We hebben voldoende stadsfietsen en zelfs 15 e-bikes klaar staan voor mensen die hier in de buurt fietsroutes willen rijden”. De medewerkers in de zaak moeten dus van veel markten thuis zijn. Van e-bikeaccu tot fietsendrager, van kinderzitje tot fietshelm. Met oog voor detail en precisie. Maar vooral met servicegerichtheid en vakmanschap. En dat is beide heren wel toevertrouwd.

Tekst: Ad van den Herik.

Janwillem Bodegraven

Bestaat sinds:                2003
Eigenaren:                     Janwillem van Utrecht en Rens Zijlstra
Aantal medewerkers:    4
Adres:                           Kerkstraat 53 Bodegraven (tot 2010 in de Prins Hendrikstraat)
Telefoon:                       0172-612405
E-mail:                          winkel@datisfietsen.nl
Website:                        www.datisfietsen.nl
Werkgebied:                  Bodegraven en omliggende gemeenten

Producten:       official merkdealer van Gazelle, Koga (incl. de zelf samen te stellen Signature collectie), Batavus, Sparta, Dahon, en Loeki, onderdelen, accessoires, reparatie en verhuuX