150.000 zandzakken ‘vliegen de deur uit’ bij Bodegraafse Caroline en Jack

De afgelopen dagen staan in het teken van overstromingen in Nederland, Duitsland en België. In Limburg staat het water sommige mensen tot aan hun middel. De Bodegraafse Caroline en Jack merken indirect veel van de overstromingen: zij leveren duizenden zandzakken aan Venlo, Roermond en Waardenburg.
Gekkenhuis

“Het is echt een gekkenhuis op dit moment.” aldus Caroline Boer. Haar partner Jack Potuijt heeft het verpakkingsmaterialenbedrijf Jutex. “Hij is de afgelopen dagen platgebeld: allerlei plaatsen, brandweren.” vertelt Caroline.

Jack: “Donderdagochtend zijn de eerste zakken weggegaan, toen bleek dat het helemaal mis ging daar. Gisterenavond zijn we zelf naar Venlo gereden. Het is druk daar, veel mensen zijn de zakken aan het vullen, het ziekenhuis werd geëvacueerd. Het is een heftig gezicht.” De zakken worden onder meer gebruikt om dijken op te hogen en verdere overstroming te voorkomen.

Al eerder meegemaakt

Dit is niet de eerste watersnood die Jack op deze manier meemaakt. “Het is in 1993 al eens eerder voorgekomen. Toen was het bedrijf nog van mijn vader. Die tijd weet ik ook nog wel, dat neem je allemaal mee in je leerproces.” De dreiging van watersnood is er altijd, vertelt Jack. “Een overstroming komt altijd wel weer een keer voor, je weet nooit hoe lang dat duurt. We houden altijd een flinke voorraad aan voor watersnood. Er liggen een miljoen zandzakken hier. Het kan er tien jaar liggen, maar dat kan ook twintig jaar zijn.” Caroline: “Het is fijn dat je voorraad hebt. Het is sowieso een rare tijd vanwege corona, dus het is niet vanzelfsprekend dat het voorradig is.”

Dan wordt Jack gebeld. Er zijn meer zandzakken nodig.

Vader Nico en zoon Jack.

Door: Anne van Schothorst

X