Astrid van der Wals in ReBo Woont: “Bodegraven heeft echt sfeer”

Astrid van der Wals (27) komt uit Uithoorn en woont inmiddels twee jaar in Bodegraven, waar ze van zich liet horen via een trompetopvoering op 4 mei. Astrid heeft een bedrijvig leven, zo speelt ze eveneens trompet op zeer hoog niveau bij Drum en showband Adest Musica en werkt ze als Projectleider Rail in de spoorwegwereld. “Op het moment dat ik een vast contract kreeg dacht ik: ‘Ik wil op zoek naar iets voor mezelf.” – Iedere week zullen we een bewoner uit Bodegraven-Reeuwijk uitlichten die hier woont (en in het verleden buiten Bodegraven-Reeuwijk woonde). Dit artikel komt tot stand in samenwerking met Karwei en Freek Hypotheek.
Waarom koos je voor Bodegraven-Reeuwijk?

“Om de openbaar vervoersverbinding. Ik heb in heel Bodegraven gezocht.” Voor haar werk als projectleider leidt ze het ontwerp van spoorprojecten in goede banen. Ze settelde in een woning naast het spoor, met uitzicht op het station. “Het was per toeval dat het beschikbaar was, ik vind het leuk. Je kan lekker naar buiten kijken. Altijd gebeurt er wat. Daarnaast is er hier geen hoogbouw dus je kan alle kanten op kijken.”

Wat vind je nu het leukst in Bodegraven-Reeuwijk?

“Ik loop graag door het dorp, het centrum. De Reeuwijkse Plassen zijn lekker dichtbij. Ik wandel sowieso graag, vaak door Oud Bodegraven, dat vind ik heel fijn. Lekker tussen de weilanden: het is wat open, je kan ver kijken en het is over het algemeen niet zo heel druk. Het is echt zo’n avondrondje.”

Voor mij was de sportschool een uitkomst

Hoe is de integratie verlopen in Bodegraven-Reeuwijk?

“Ik kende hier helemaal niemand.” Als jong volwassene blijkt het lastig te kunnen zijn om een plekje te vinden in een nieuw dorp, met name in crisistijd. “Het jaar hiervoor was ik veel weg, en toen kwam corona. Dat was wel lastig, je wereld wordt wel heel klein. Ik werk nu ook thuis en ik zit de hele dag alleen. Mijn eettafel probeer ik als scheidingswand te creëren tussen mijn bureau en de woonkamer. Dan doe ik ‘s avonds daar het licht uit, dan is dat de figuurlijke deur die ik dichttrek.” Toch vond ze wel sociale contacten in het dorp. Zo is ze lid geworden van het bestuur bij Stichting 4 mei Herdenking Bodegraven, en sport ze bij N-Joy. “Voor mij was de sportschool een uitkomst. Ik ben heel actief dus dan heb je en het sociale, en het sporten. Dat was dé ontmoetingsplek. Ik zou als tip geven aan mensen in hun nieuwe woonplaats: zoek een plek die bij je past. Dat kan bijvoorbeeld een sportvereniging of muziekvereniging zijn. Dan hoef je mensen niet eens te kennen, maar dan heb je wat aanspraak.”

Wat is je favoriete plekje thuis en waarom?

“Of op de bank, of hier in de stoel bij het raam. Dat is omdat ik super veel licht heb als ik TV zit te kijken of een boek lees”, vertelt ze, terwijl ze naar buiten kijkt. “Elke dag zijn de luchten ook anders.” Ook van Bodegraven-Reeuwijk in het algemeen kan ze haar favoriete kenmerk noemen: “Het is gewoon heel leuk om hier te wonen. Bodegraven heeft echt sfeer. Dat heeft ook te maken met de mentaliteit van de mensen. Je merkt dat als je naar de grote steden gaat, het wat onpersoonlijk wordt. Maar hier: mensen die je helemaal niet kent, zeggen gewoon gedag. Dat vond ik, toen ik hier net kwam wonen, een verademing. Mensen kijken echt naar elkaar om. Ik hoop niet dat dat verandert, dat het dorp niet verstedelijkt.”

X