Corona Kunstproject: Kring van Kracht onthult

Maandag 13 september heeft wethouder Odd Wagner van kunst en cultuur van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk samen met kunstenaar Petra Flach het kunstwerkt: Kring van Kracht onthuld. “Al maanden bruist het idee bij kunstenaar Petra Flach (Bodycasting Nederland) om een kunstwerk te maken dat gaat over de kracht en verbinding van mensen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk in corona tijd. De afgelopen weken heeft het project concreet vorm gekregen. Er zijn mensen gevonden die dienstbaar zijn geweest in de corona periode. Hun handen zijn middels een afgietsel verwerkt in een Kunstwerk: Kring van Kracht.
Tijdens de onthulling beschreef Petra heel duidelijk haar visie.” Met elkaar en voor elkaar hebben we Corona moeten dragen, onze werkzaamheden anders moeten indelen en daarin hebben we soms ook moeilijke keuzes moeten maken. “We hebben zes geweldige mensen bereid gevonden om deel te nemen aan dit unieke project. Ieder van hen is in het afgelopen corona jaar van betekenis geweest in en voor onze gemeente. We noemen:

Ondernemer: Teun van der Toorn – Visgilde van der Toorn
Tweemaal getroffen door sluiting van zijn winkel door coronamaatregelen.

Veiligheid: Co van de Berg – Politieagente in Bodegraven
Inzet voor onze veiligheid en handhaving.

Onderwijs: Ron de Bruin – Directeur basisschool OBS de Venen Reeuwijk
Het onderwijs continueren met zoveel nieuwe uitdagingen.

Zorg: Lydia Saarloos – Wijkzorg Reeuwijk
Handen aan het bed in moeilijke periode waarbij nabijheid soms onmogelijk was.

Geloofsovertuiging: Dries Bakkali bestuurslid Moskee Bodegraven
Steun en toeverlaat voor zijn gemeenschap op afstand en dichtbij, bij uitvaarten.

Vrijwilliger: Asha Bruinsma Soedhoe
Koken in de coronaperiode voor eenzame ouderen (80 maaltijden per dag).

Zij staan allen symbool voor al die “andere mensen” in Bodegraven-Reeuwijk die ieder op een eigen manier zijn getroffen of te maken hebben gehad met corona. De zes deelnemers symboliseren alle schakels (alle dragende handen) die zich gedurende corona (en nog steeds) hebben ingezet.” aldus kunstenaar Petra Flach. Met dit beeld wil Petra laten zien dat corona ons er niet onder heeft gekregen en dat we met elkaar ook weer positief vooruit moeten kijken. Dat is te zien aan de cirkel van handen die vooruitwijzen in het kunstwerk.

De samenwerking:
Dit mooie lokale project kon alleen gerealiseerd worden door krachten te bundelen. De samenwerking met Danny de Vries bestond uit het vinden van de juiste deelnemers en het digitaal vastleggen van het proces. Tevens is er samengewerkt met het Groene Hart Huys (dat Kunst en Historie samenbrengt in de gemeente). Voorzitter Peter Blanken is vanaf het begin enorm enthousiast geweest over het project en de verbinding: “dit mooie project brengt zoveel samen.”

Kunstroute en bestemming

In het weekend van 18 en 19 september is er een Kunstroute in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Het kunstwerk is dan voor iedereen toegankelijk en te aanschouwen in de Galerie van Petra Flach en Bodycasting Nederland. Enkele weken daarna zal het overhandigd worden aan de burgemeester bij de opening van het Groene Hart Huys, aan de gemeente.

 

 

 

X