Driebrugse Eveline in ReBo’s Hobbyer: “Klein kaartje, groot gebaartje”

Creativiteit is een levensstijl geworden voor Eveline. De 34-jarige Driebrugse maakt poppen, allerlei soorten kaarten, versiert vogelhuisjes, doet decopatching, creëerde een mini-luchtballon en heeft daarnaast nog een klompjesverzameling. Ze ziet haar hobby als manier om te ontspannen, maar ook als belangrijke weg voor persoonlijk contact, zoals het langsbrengen van een zelfgemaakte kaart. “Het is belangrijk om ook naar je naasten om te kijken op deze manier.”
Wat houdt jouw hobby in?

“Van alles op creatief gebied. Kaarten maken, decopatchen – met speciaal papier iets helemaal beplakken” ze wijst een krukje en ton aan. Dan krijg je leuke effecten.” Verder doet ze aan “diamond painting – met kleine steentjes schilderijen maken.” Ook is ze begonnen met naaien van kussens, tassen en rokken “maar daar ben ik nog een beginner in dus dat gaat wel eens helemaal verkeerd. Dat het hengsel onderaan een tas zat, maar die had dan boven gemoeten.” Naast haar creaties heeft ze nog een tweede hobby: “een verzameling met kleine klompjes. Een hele ton zit vol.” 

Als ik een filmpje zie dan denk ik: als die het kan, kan ik het ook.

Hoe ben je aan deze hobby gekomen?

“Een tante van mij maakte kaarten. Ik heb ooit van een paar meiden een knutselsetje gekregen. Ik begon ook met kaarten maken, maar ben steeds verder gerold in het creatieve.” Ze maakte poppen en creëerde een sprei. “Als ik een filmpje zie dan denk ik: als die het kan, kan ik het ook.” Ze was 18 toen ze begon met haar hobby. Wat maakte dat ze doorging? “Ik denk de kick van ‘yes, ik kan het!”

Hoe lang/vaak ben je ermee bezig?

“Als ik eenmaal bezig ben wil ik doorgaan tot het goed is. Met een kaart kan kan ik wel eens een uur bezig zijn, zoals 3D- en stempelkaarten. “Het wisselt, de ene keer sta ik op een markt met vogelhuisjes en kaarten” het andere moment is ze thuis bezig met iets nieuws in de maak.

Ik heb toen een luchtballonnenbedrijf gemaild met; wat mag er niet ontbreken als ik een luchtballon namaak?

Wat biedt de hobby jou?

“Rust. Ik heb toch heel vaak een druk hoofd, ik leef op stress. Wanneer iets is gelukt geeft het ook een gevoel van ‘yes!” Ook gaat ze in Woerden naar de Plint, waar ze werkt als vrijwilliger in dagbesteding voor mensen met een psychiatrische achtergrond. “We ondersteunen dan met het creatieve. Zelf doe ik ook mee.” Ideeën voor een nieuwe creatie komen tot stand bij een bezoek aan de winkel, of bij personen op visite. Zo zag Eveline eens een luchtballon van papiermarché. “Ik heb toen een luchtballonnenbedrijf gemaild met; wat mag er niet ontbreken als ik een luchtballon namaak? Ze zeiden: vergeet alsjeblieft de zandzakjes niet.” Ze maakte er een, inclusief zandzakjes.

Wat is de meest bijzondere of opmerkelijke reactie die je hebt gekregen?

“Dat ik troep verkocht. En dat kaarten maken alleen voor ouderen was, en dat de jeugd bezig zou zijn met social media.” Eveline: “Ik houd niet van felicitaties en condoleances via social media.” Ze vindt het jammer dat door “de opkomst van social media hobby’s zoals kaarten en cadeautjes maken worden vergeten. Dan is het zo van: oh, ik stuur wel een Appje. Ik vind het jammer dat het zo loopt. Het is een klein kaartje, groot gebaartje. Je ziet elkaar niet als je een Appje stuurt, maar wel als je een kaartje langsbrengt. Dat doet een mens vaak veel meer goed, persoonlijk contact.”

Ook krijgt ze complimenten, bijvoorbeeld dat het knap is dat Eveline zo veel verschillende creaties tegelijk maakt. Daarnaast wil Eveline laten zien dat niet alles perfect hoeft te zijn. “Ik wil niet die prestatiedruk van ‘het moet kloppen’. Als bij een kaart de mal op zijn kop zit, dan denk ik ‘oh, dan maakt ik er iets anders van, het komt ook wel goed.”

Door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank