IMG_5372

Drukbezochte inwonersavond Hart in Bodegraven

Op donderdagavond 16 mei heeft initiatiefgroep Hart in Bodegraven een inwonersavond georganiseerd in het Evertshuis met als thema: ‘van steen naar groen’. Ontwerpen en plannen voor het centrum van Bodegraven werden gedeeld met de inwoners en ondernemers van gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Zij konden daarop vragen stellen en ideeën of eventuele aanpassingen opschrijven. De mening en suggesties van inwoners worden in de plannen verwerkt die 5 juni aan de gemeenteraad gepresenteerd worden.
‘Een mooier, sfeervoller en uitnodigender Hart in het centrum van Bodegraven’, is het doel van Hart in Bodegraven. De initiatiefgroep, die bestaat uit vijf leden, presenteerde samen met architect Timo Cents de plannen. Zo kwamen het Raadhuisplein, het Kerkplein, de Bouwsteeg en de Nutspassage aan bod. “Het Raadhuisplein is wat ongezellig met veel stenen, wij willen meer groen en bedrijvigheid naar het plein brengen en meer gezelligheid”, aldus initiatiefneemster Gerdien Verheul. Er zijn veel mensen aanwezig op de avond, waaronder leden van de gemeente.

Bekijk hier de ideeën: 20190515_BODEGRAVEN_presentatie

Tekst gaat door onder de foto

Ideeën voor het centrum

Han Koevoets, mede-initiatiefnemer, opent de avond. Later krijgt architect Timo Cents het woord om de plannen en de ontwerpen te tonen. Vanuit de zaal zijn bij sommige ontwerpen lovende geluiden te horen. Er wordt gepraat over het plaatsen van meer bomen, verlagen van de stoepranden bij de Lutherkerk, een eventueel extra terras of pleintje in de Bouwsteeg en nog veel meer. Aan het einde van de presentatie was er ruimte voor vragen. Deze gingen over bijvoorbeeld de parkeerplaatsen bij de Dorpskerk, bloemen voor de wandelaar en over hoe toeristen Bodegraven als ‘Kaasdorp’ kunnen herkennen.

Na de presentatie lagen grote prints met de ontwerpen op tafels. Mensen konden zelf ideeën opschrijven op roze en gele post-its.

Uniek

“Het is uniek dat deze opdracht vanuit bewoners komt”, aldus de architect Timo Cents. Al eerder ontwierp hij de haven aan de Rijnkade. “Normaal krijg ik opdrachten van bijvoorbeeld gemeentes. Dat ik een heel centrumplan mag ontwerpen is bijzonder. Het is mooi om te zien dat er met gedrevenheid en passie aan wordt gewerkt. Bodegravers zijn duidelijk en hebben lef. Je ziet aan de opkomst ook dat het leeft in Bodegraven”.

Gemeente

“We willen horen wat de reacties zijn van inwoners en aan de gemeenteraad het idee laten zien”, aldus Frank Busker, eveneens lid van Hart in Bodegraven. “Uiteindelijk willen we een ontwerp waar genoeg draagvlak voor is en we het geld aan uit willen geven.” De mening en suggesties van de inwoners worden in de plannen verwerkt. Daarna volgt op 5 juni 2019 een eerste presentatie van de ontwerpen aan de gemeenteraad. “We zijn op de goede weg, het is de bedoeling dat het voor de zomer aan de Raad gepresenteerd kan worden zodat we aan de slag kunnen”, aldus Timo Cents.

Input

Als mensen nog input willen leveren op de ideeën kan dat via de site doormiddel van het sturen van een e-mail, of via de Facebook-pagina.

Door: Anne van SchothorstX