56972034_826605307695520_2813491711056019456_o

Eerste bijenhotel voor Lucassenlaantje in Reeuwijk

Op het nu al eco-vriendelijke Lucassenlaantje (in het verlengde van de Notaris ‘d Aumurielaan) plaatsten wethouders Oskam en Smits dinsdag 16 april het eerste bijenhotel. 
Onderdeel van ecologisch bermbeheer

De gemeente komt in actie voor de bij, omdat de bijenstand in de afgelopen twintig jaar snel achteruit is gegaan en dat kan gevolgen hebben voor de voedselproductie. Ook de Hortemansdijk en de Broekveldselaan worden binnenkort omgetoverd tot ‘bijenparadijsjes’. Om de ecologische kwaliteit van de (weg)bermen te vergroten, gooide de gemeente in 2017 het bermbeheer al over een andere boeg. Op de juiste kruiden en bloemenmengsels komen insecten (bijen) en amfibieën af, die belangrijk zijn voor een ecologisch evenwicht in de natuur.

Bodegraven-Reeuwijk zoemt

De bijenstand is in ons land in de afgelopen twintig jaar verontrustend snel achteruitgegaan. De massale sterfte onder de bijen wordt overigens niet alleen veroorzaakt een dodelijke parasiet. Ook het grootschalige gebruik van pesticiden blijkt buitengewoon schadelijk te zijn voor dit gestreepte en nuttige insectje. Bijna een derde van ons voedsel heeft bijen nodig voor de bestuiving; we kunnen dus niet zonder de bij! De gemeente ondersteunt het van oorsprong Reeuwijkse/Sluipwijkse initiatief en laat de gemeente dit jaar zoemen met de aanleg van drie bijen-paradijzen op het Lucassenlaantje, de Hortemansdijk en de Broekveldselaan.

Meer informatie

Lees meer over ecologisch bermbeheer in de bijlage of op: www.bodegraven-reeuwijk.nl/bloemen-bomen-en-bijen-beeld.

Foto’s: Het Stijgertje

 

 X