DhwDiQPW0AE4OgH.jpg-large

Video: Eerste ontwerp nieuw zwembad in Bodegraven gepresenteerd

Wethouder Dirk-Jan Knol heeft zojuist samen met de winnende aannemer en architect het ontwerp aan de aanwezigen gepresenteerd. “We presenteren met trots een duurzaam zwembad in Bodegraven. Dit past in ons thema Samen, Duurzaam en Gezond. Het is vooral gericht op de toekomst voor onze inwoners en sportverenigingen. Dit past in een waterrijk gebied.” 

De bouw begint in mei 2019. Dit zorgt ervoor dat in de zomer van 2019 het buitenbad dicht gaat. De planning is dat in 2020 het nieuwe zwembad voltooid zal worden.. Het wedstrijd en recreatiebad wordt zolang mogelijk open gehouden. Er wordt gekeken of ze volgend jaar zomer vervoer kunnen regelen naar zwembad de Fuut in Reeuwijk.

Het bestaande buitenbad wordt gehalveerd. “Het huidige buitenbad kost veel energie door de hoeveelheid badwater, en door de open wand kunnen we binnen en buiten met elkaar verbinden wat ook neer komt op dezelfde grootte als het buitenbad nu.”

Glijbaan

Over de glijbaan wordt verteld: Dit is echt ontzettend leuk voor kinderen. De glijbaan wordt 4 meter breed en 10 meter lang. Zo kun je met wel 4 of 5 kinderen tegelijk van de glijbaan af. Met deze waterpret krijgt de bezoeker waar voor zijn geld.” De glijbaan is zowel voor binnen als voor buiten te gebruiken en komt in een speciaal bad.

De bouwkosten zijn 12 miljoen. Met alle extra kosten wordt het 13,8 miljoen.

Ontwerp

Het bedrijf Vaessen ontwerpt de gebouwen, die ze ook realiseren. Alles wordt gebouwd volgens de regels van NOC*NSF. 

Er waren een aantal eisen gesteld:
– Tijdens de bouw moet het oude zwembad nog een tijd functioneren.
– Het zwembad mocht niet groter worden dan 4500m2 en hoger dan 8 meter.
– Het is verder belangrijk om de bezoekers veilig naar binnen en buiten te laten gaan.

Dit laatste wordt gecreëerd door een plein aan de voorkant. Dit wordt een landschappelijk plein.

De ligweide zal bestaan uit twee delen. Voor kleuters en peuters en het 25 meterbad voor de ouderen. Zo blijven de kleine kindjes zover mogelijk weg van het diepe water. Voor de kleintjes wordt een heus waterpark aangelegd. Dit bestaat uit o.a. uit rotsen en een watergordijn. 

De entree voor de vereniging komt beneden te liggen en is aan de Sportlaan. Ook komt er een tweede, centrale entree welke zowel zicht heeft op de zwembaden als op de gymzaal. Rondom het wedstrijdbad komt er een tribune. De verenigingsruimte kijkt uit op het binnenzwembad. 

Over een lengte van 40 meter komt een wand die open kan naar de ligweide. Dit zorgt voor één grote doorloop naar de ligweide, en daarmee is er een koppeling met de familie glijbaan.

Gedurende één seizoen zal het buitenbad gesloten worden. Dit hebben ze nodig om de bouw goed te kunnen uitvoeren. Een gedeelte van de ligweide wordt tijdelijk een bouwplaats. 

Temperatuur

We kunnen de temperatuur aanpassen van beide baden.” Dit is interessant voor de verschillende doelgroepen die het bad gaan gebruiken.

Video

Foto’s

 

 

 














X