Gooi geen textiel bij restafval!

In 2023 is er wel 95.000 kilo textiel via de textielcontainers opgehaald in Bodegraven-Reeuwijk. De gemeente heeft met Sympany de afspraak dat zij zorgen voor de kleding- en textielinzameling, en dat gaat goed. Tegelijkertijd wordt er echter nog wel ongeveer eenzelfde hoeveelheid textiel onnodig in de ‘grijze container’ weggegooid.
De gemeente kijkt tevreden terug op de resultaten van de textielinzameling van het afgelopen jaar. Al dit textiel kan hergebruikt of gerecycled worden en verdwijnt niet in de verbrandingsoven.

Wethouder Robin Kersbergen: “Er is veel kleding en ander textiel ingezameld in Bodegraven-Reeuwijk en daar bedanken we de inwoners voor. Voor het komend jaar roepen we de inwoners op geen enkel stuk textiel meer bij het restafval te gooien maar in de textielcontainer te doen.” 

Weggooien van textiel is onnodig. Veel waardevolle grondstoffen gaan verloren omdat ze worden verbrand. Ook kapot of versleten textiel kan gewoon in de textielcontainers. Sympany bekijkt per stuk of een kledingstuk nog te dragen is, of dat ze het gaan recyclen. In dat laatste geval wordt er van je versleten trui toch weer iets waardevols gemaakt. Van poetslap en isolatiemateriaal tot nieuw garen. Robin Kersbergen vertelt: “Veel mensen weten dat niet of twijfelen erover, maar tassen, schoenen en zelfs knuffels zijn óók welkom. Hier willen wij u graag op wijzen!”

Grote milieu-impactMet de inzameling van textiel bespaarde Bodegraven-Reeuwijk maar liefst 1.020.000 kilo CO2 en 64.000.000 liter water. “Dit zijn enorme getallen. Om een idee te geven: het gaat om meer dan 1.285 grote tankwagens met water, een file van maar liefst 32 kilometer. Het laat zien hoeveel water er nodig is om al dat textiel te produceren en hoe belangrijk het is om die grondstoffen niet bij het restafval te gooien”

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank