0001 (51)

Groenactie Weideveld in Bodegraven

In Weideveld wordt op zaterdag 12 oktober een groenactie georganiseerd. Tussen 10.00 en 14.00 uur staat er op het terrein tegenover Madelief 28 een dag vol vergroening op het programma. De gemeente zet zich deze ochtend en middag samen met de bewoners van Weideveld in om de groene uitstraling van de wijk te verbeteren en te bevorderen. Op het ontmoetingsplein kunnen inwoners terecht voor koffie en thee verzorgd door ‘Vers Gebrandweer’ en kunnen zij aan vrijwilligers van Hortus Populus al hun tuinvragen stellen.
Samen voor groen

Na de opening door wethouder Jan Leendert van den Heuvel om 10.00 uur gaat de groenactie van start. Meer dan 75 bewoners van Weideveld hebben zich de afgelopen weken aangemeld om te helpen het groen in hun wijk te bevorderen. De gemeente regelt voor hun de grond, containers en klim- en haagplanten waar de bewoners mee aan de slag kunnen om hun erfafscheidingen groener te maken. Hortus Populus is aanwezig als informatiepunt voor advies, vragen en voorbeelden over onder andere biologische tuinen met weinig onderhoud.

De waarde van groen

Een groene leefomgeving is om veel redenen belangrijk voor de mens. Zo draagt meer groen enerzijds bij aan een goede gezondheid en brengt het mensen tot rust. Anderzijds absorberen planten, bomen en grassen veel water en verminderen daarmee wateroverlast bij veel regen, maar nemen ook fijnstof, stikstofoxiden en ozon op uit de lucht. Een groene tuin zorgt er ook voor dat bedreigde soorten als de gierzwaluw en de dwergvleermuis meer voedselbronnen hebben. Zwaluwen en vleermuizen kunnen namelijk wel tienduizenden insecten – waaronder muggen – per dag vangen, waardoor zij ook van nut zijn voor de inwoners van een stedelijk gebied. Minder bestrating en meer beplanting is eveneens belangrijk voor het in leven houden van bijen en andere bestuivers die onmisbaar zijn voor de voedselvoorziening.

X