IMG_0949

ReBo-er van de Week: Hetty Veerman

Ze woont inmiddels 40 jaar lang in Bodegraven, heeft een druk (sociaal) leven en is erg energiek. Ze maakt zich hard voor preventie van problemen bij mensen en moet vaak “uitleggen welke pet ze op heeft”. De ReBo-er van deze week is: Hetty Veerman.

Naam: Hetty Veerman

Leeftijd: 68

Woonsituatie: Samen met haar man, drie volwassen kinderen die op zichzelf wonen. “Onze poes is 19 geworden en vorig jaar overleden, dat is ook wel een beetje leeg zo, dus wie weet!”

1. Waar kennen mensen jou van?

“Als ik in het gemeentehuis kom dan moet ik soms uitleggen welke pet ik op heb. Ik woon nu 40 jaar in Bodegraven en ben veel van die jaren ook actief voor het één of ander geweest, veelal besturen. Ik ben jarenlang bestuurslid geweest bij SBAB, nu Sport en Welzijn. Daar ben ik bijna negen jaar voorzitter geweest.”

Ze doet en deed meer. “Lang geleden ben ik hier begonnen met het opzetten van een kinderopvang, er zijn nog mensen die me daarvan kennen. Ook ben ik actief geweest bij de Jenaplansschool, ook wel de Parkschool, die bestaat niet meer. Nu ben ik actief als bestuurslid voor SAM welzijn. Platform Z ook, daar ben ik ook bij de oprichting betrokken geweest. En Avondvierdaagse niet te vergeten, dat is ook heel erg leuk en meer recent. Ik zit nog in de organisatie.” Veel verschillende dingen dus. “Vandaar dat ik af en toe moet uitleggen waar ik van ben!” lacht ze.

2. Wat doe je nu in het dagelijks leven?

“Ik werk nog, ik werk al jaren als ZZP’er. ‘ZP’er’ zeggen we bij Platform Z, ik noem mij meer ‘Zelfstandig Professional’, dan ‘Zelfstandige Zonder Personeel’, ik heb altijd alleen als ZZP’er de afgelopen 25 jaar gewerkt. Dit als projectmanager bij zorg- en welzijnsinstellingen, maatschappelijke dienstverlening, een enkele keer bij de overheid. 

Ik houd niet van beleidsnota’s in de la

“Nu werk ik in een ouderenorganisatie in Alblasserwaard. De mensen die daar wonen zijn oud en mankeren het één en ander en daar wonen mensen in aanleunwoningen bij. Ze willen graag dat de mankerende mensen behalve goede zorg ook meer welzijn en meer voldoening in hun leven hebben. Bingo en een spelletje is niet voldoende, want toch zijn heel veel ouderen eenzaam. Hoe krijg je dat leven nou meer ingevuld waardoor mensen voldoening en zin in hun leven hebben?” is een vraag waar ze zich mee bezig houdt voor haar werk. “We willen van zorgmodel naar welzijnsmodel.” Ze wil graag uitvoeren. “Ik houd niet van beleidsnota’s in de la.”

Wat ze nog meer doet op een dag? “Ik ga bijvoorbeeld naar SAM voor een vergadering en ik sport heel graag, dat doe ik een aantal keer in de week bij sportschool Goederaad en Pilates bij Green Health Center. Ook ben ik een lange afstand wandelaar, ik heb dit jaar de Elfstedentocht gelopen. Elke zaterdag om half acht wandelen we van hier tot de helft van de Reeuwijkse Plassen en dan weer terug.”

3. Wat bindt jou aan Bodegraven-Reeuwijk?

“Eigenlijk doordat ik nu dus langer hier woon dan in Noord-Holland is nu mijn leven hier verweven. Ik heb in Wageningen gestudeerd en in Delft gewoond. Mijn huis staat nu hier, ik doe hier sport, bestuurswerk; dat maakt dat je deel van deze samenleving bent. We vinden het een mooi gebied qua natuur, het is ruim. Ik zou best een tijdje in de stad willen wonen maar ik denk dat ik de ruimte zou missen.”

4. Waar heb je goede herinneringen aan?

“Ik denk al die dingen waar ik mee bezig geweest ben, de kinderopvang, de Avondvierdaagse, Platform Z. Daar heb ik goede herinneringen aan.” Dan noemt ze nog iets. “Ik heb op heel hoog niveau gebasketbald, en twee van mijn kinderen hebben op hoog niveau gevolleybald. Dat zijn hoogtepunten geweest voor mij. De jongste reist en danst heel veel, ik ga ook af en toe met haar mee, dat zijn ontzettend leuke dingen. Net zoals de vakanties naar Italië.” Maar ook in het Evertshuis komen goede herinneringen naar boven. “Vrijdag trad Stage Act nog even op in het Evertshuis, daar heb ik ook goede herinneringen aan.”

5. Welke (nieuws) gebeurtenis in Bodegraven-Reeuwijk is je het meest bijgebleven

“Eentje die veel impact op mij had is de overval die geweest is op iemand in de Kerkstraat. Die was bedoeld voor iemand anders maar die was er niet. Boven in de woning woonde een persoon en die werd mishandeld, en mijn zoon woonde daar tegenover. Hij is wakker geworden van haar hulpgeroep en is daarheen gegaan. Het is voor hun beiden een trauma geweest en het is iets wat er heel erg ingehakt heeft. Mijn zoon heeft mij opgebeld. Toen heb ik hem opgehaald, hij moest hier naar toe.”

daar zou ik wel ietsje meer van moeten hebben

6. Welke persoon inspireert jou uit Bodegraven-Reeuwijk?

“Daar heb ik ook over zitten denken.” zegt Veerman, die al van enkele vragen afwist. “Er zijn veel mensen die mooie en goede dingen doen. Ik zit nu in het bestuur van SAM Welzijn en de directeur daarvan is Mirjam van Veen. De manier waarop zij nu bezig is om mensen en partijen bij elkaar te brengen en hoe ze verandering brengt vind ik inspirerend. Ik merk dat ze me inspireert omdat ze nieuwe en frisse dingen oppakt, ze schroomt niet om heilige huisjes omver te werpen. Ze kan het zo voorzichtig doen dat ze mensen enthousiast krijgt. In onze gemeente zijn ze vrij behouden en in Waarder verandering krijgen is lastig, maar ze kan dat heel ontwapenend doen, en af en toe denk ik: daar zou ik wel ietsje meer van moeten hebben.”

7. Waar kom je graag/favoriete plekken?

“Ik heb er net een paar weken geleden eentje bij ontdekt: de pluktuin van Hortus Populus. De boeketten die hier staan komen daar vandaan”, zegt ze terwijl ze naar haar boeketten in de kamer wijst. “Ik dacht; wat is dit eigenlijk een mooi stukje! Het ligt achter de nieuwbouw in Weideveld. Mijn oudste dochter was jarig en toen zei ik: Ik bied je aan voor je verjaardag om daar met me naar toe te gaan en dan kun je zoveel boeketten plukken als je wilt!” Ze is enthousiast. “Het is zo’n mooi plekje geworden! Ik dacht: Laat dit hier blijven bestaan. Ook de Reeuwijkse Plassen vind ik mooi, de sportscholen en het Evertshuis, een voorstelling of een film.”

8. Waar word je nu blij van in Bodegraven-Reeuwijk?

“Ik vind het mooi om te zien dat er nu in allerlei dorpen dingen ontstaan waardoor mensen elkaar weer gaan ontmoeten. Dat er meer mensen in de Huizen van Alles komen om daar dingetjes met elkaar te doen of koffie drinken. Het is niet zoals in de stad dat je elkaar ontmoet in een café op de hoek. Maar ook in een wijk als deze zijn er mensen die alleen wonen.” Ze hoopt dat de Huizen van Alles wat spontaner bezocht zouden worden. “Je zou willen dat het nog een beetje meer dat karakter krijgt, zoals een terrasje buiten. Nu is het nog vooral gekoppeld aan activiteiten.” Maar ik vind het mooi dat er een Autisme Café is, ik zou nog graag willen dat we daar iets kunnen ontwikkelen voor mensen die licht dement zijn en hun partners. Maar dat de Huizen van Alles dit soort functies gaan krijgen vind ik mooi.”

“Ook dat er gerichter wordt gewerkt aan het gezelliger maken van ons dorp en het profileren daarvan. Of De Rijn gebruiken om mensen binnen te halen, ik begreep niet dat ze dat niet deden en nu is dat gaande, daar kan ik blij van worden.”

je moet het een beetje roepen, dan komt het ergens

9. Wat mis je in Bodegraven-Reeuwijk?

“Een ontmoetingsruimte voor licht dementerenden, die nog niet naar een verpleeghuis hoeven. Ook zou ik graag willen dat we nog iets doen met jongerenwerk op basisscholen. Er wordt dan meteen gedacht aan probleemjongeren die hangen op straat of die dingen uithalen. Maar jongerenwerk op basisscholen kan ook gaan over social media, pesten, ‘wat doe je anders dan op je tablet bezig zijn’. Zij kunnen werken aan het voorkomen van problemen bij jongeren die in de middelbare school ontstaan.” zegt ze. “Als ze naar de middelbare gaan zijn ze hier weg. Ik mis echt dat we daar op de basisholen aandacht voor geven, die jongeren zijn twintigers en dertigers en die kunnen dat zo goed! Preventie is moeilijk aan te wijzen, maar ik weet zeker dat we er op dat punt nog niet voldoende aan doen. Het is een beetje mijn stokpaardje, mensen in de politiek denken ‘oh help, daar komt ze weer’, maar je moet het een beetje roepen, dan komt het ergens.”

“Ook mis ik sieradenwinkeltjes en winkels met hebbedingetjes. En ik mis betaalbare huisvesting voor jongeren zoals kamers en appartementjes”, voegt ze er aan toe.

Als ik het zou weten zou ik het niet zeggen

10. Welke Bodegraven-Reeuwijker verdient er volgens jou een lintje?

“Dit vind ik echt een hele moeilijke vraag. Als ik het zou weten zou ik het niet zeggen. Ik heb al een paar keer een lintje aangevraagd voor iemand, en die zijn toen ook toegekend. Als ik dat nu zou zeggen zou ik mezelf verraden! Maar er zijn zoveel mensen die heel veel voor de samenleving van Bodegraven doen. In de politiek, voor de sport, er zijn er zoveel! Ik zou willen dat er meer mensen een lintje aanvragen voor iemand. Dat is best een klus met de nieuwe privacywet.”

11. Denk je dat je ooit zult verhuizen uit Bodegraven-Reeuwijk?

“Ik weet het écht niet! Ik woon nu het langste hier dan andere plekken in mijn leven, ik heb ook geen verhuisplannen. Maar als we denken ‘het is niet verstandig om in dit huis te blijven wonen’, dan zou ik wel elders kunnen wonen. Ik ben ook weer niet met Bodegraven getrouwd, maar ik weet het echt niet. Je hebt hier je kennissen, dat geeft zonder meer een band. Nu zou ik dat elders nog wel kunnen opbouwen, in Delft waren we ook actief, het duurt een paar jaar voordat je weer een kennissenkring hebt opgebouwd. Maar als je ouder bent dan moet je het zelf heel bewust opbouwen, ik ben ook wel weer iemand die dat kan.”

12. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?

“Nou, ik ben ook actief in de politiek geweest, en ik weet dat de burgemeester niet zo veel kan veranderen! Maar als burgemeester hier op dit moment zou ik heel graag willen dat hij probeert de samenwerking tussen de wethouders op het gebied van welzijn, onderwijs en sociaal domein herstelt. Ik denk dat ik de versterking van de samenleving het belangrijkst zou vinden.”

Ze weet nog iets. “Bodegraven zou samen met andere gemeentes van het Groene Hart een Groene Hart gemeente moeten zijn. Bodegraven-Reeuwijk is veel te klein, als je ziet dat de steden er omheen groter willen worden. Maar probeer een grote Groene Hart gemeente te maken, dat je het gebied groter maakt, en dat Bodegraven zich op die manier er sterker maakt, het is eigenlijk een groot park.”

Door: Anne van Schothorst

X