Hondekop 766 rijdt door Bodegraven

Zondagmiddag 22 mei rond de klok van vier kwam treinstel 766 langs Bodegraven. Het betrof een donateursrit van de Stichting Hondekop onder de noemer Enkelspoor Expres.
Treinstel 766 behoort tot een grote serie twee en vierdelige treinstellen, materieel ’54 genaamd. Ze werden vanaf 1954 voor de NS gebouwd. Door hun karakteristieke neus kregen deze treinen al snel de bijnaam Hondekop. Treinstel 766 werd in 1960 gebouwd bij Werkspoor in Utrecht. Jarenlang vormde treinstel 766 samen met de andere Hondekoppen de ruggengraat voor de langeafstandsverbindingen van de NS. Na jaren van trouwe dienst verdwenen de Hondekoppen begin jaren 90 van het spoor. 

Enkele liefhebbers besloten om een stichting op te zetten en deze hondekoppen te behouden. Doel was het rijvaardig houden van een vierdelig treinstel. NS vond  het idee mooi en schonk treinstel 766 aan de stichting. Sindsdien wordt het treinstel gebruikt voor bijzondere ritten en verhuur. Treinliefhebbers zijn hier ook blij en staan langs de kant om foto’s en video’s te maken als de 766 langs rijdt. 

 

Foto: Robin Kersbergen

 X