Ontmoet de Wijkagenten: Lucky Tomasouw

Sinds vorig jaar is een nieuw team van wijkagenten geïnstalleerd in Bodegraven-Reeuwijk. De vier stellen zich hier via ReBonieuws voor. Lucky Tomasouw is al 25 jaar werkzaam in het politie-vak, en is sinds februari werkzaam in Bodegraven, Nieuwerbrug en De Meije, samen met wijkagent Marco van Dam. Lucky vertelt ReBonieuws over zijn ervaringen tot nu toe, en wat hij hoopt voor de komende tijd.




Als wijkagent probeer je juist een structurele oplossing te vinden

Wat spreekt je het meest aan in het politie-vak?

“Je bent de brug tussen de instanties en bewoners; maar ook het eerste aanspreekpunt van de politie. Als je begint bij de politie doe je noodhulp. Je gaat naar een melding toe, en die handel je meteen af. Als wijkagent probeer je juist een structurele oplossing te vinden, zoals bij het thema jeugdoverlast. Dan probeer je met de gemeente, jongerenwerk en jongeren samen een uitkomst voor de buurt te zoeken.” Ook noemt hij “het contact met bewoners en collega’s, dat spreekt mij aan.”

Wat heb je al meegemaakt dat je is bijgebleven?

“Wat mij bijblijft zijn vaak de zelfmoordgevallen. Dat je daarnaast ook de familie moet inlichten. In Gouda heb ik een keer een zelfmoordgeval meegemaakt waarbij ik dit moest doen. Het is bij iedereen weer anders: de één wat zakelijker, de ander meer persoonlijk. Dat voel ik ook echt wel.” Ook noemt hij “zaken met families waar je kinderen met een matras op de vloer ziet slapen, of alleen een bank”, iets wat impact heeft gemaakt.

Wat hoop je te bereiken en/of te verbeteren in de gemeente?

“De komende jaren is het van belang dat we de juiste partners gaan vinden in Bodegraven. Wij hebben een adviserende en signalerende functie. We zien dat sommige taken heel lang blijven liggen. Als we bij een huiselijk geweld-zaak binnenkomen, of zorgen hebben over jongeren, dan maken we een zorgmelding. “Wij zien dat er soms meerdere meldingen nodig zijn voordat er wordt ingegrepen. Vaak ontbreken dan de voorwaarden om een verplichting op te leggen.” Toch hoopt Lucky dat mensen meldingen blijven doen, omdat daardoor sneller tot een oplossing kan worden gekomen. “Bij veel zaken zal men toch eerst ook een dossier moeten opbouwen. Het is dan soms wel frustrerend als je niet direct iets ziet veranderen na een melding.”

…de mentaliteit is hier dorpser. Mensen willen hier persoonlijker contact hebben. Dat is heel erg prettig

Wat wil jij betekenen voor de inwoners?

“Ik hoop dat we het vertrouwen winnen van de burgers. Dat je het gezicht bent van de politie, en mensen ook het vertrouwen hebben om dingen te delen. Dat contact probeer je in de jaren op te bouwen; dat kost tijd. Dat lukt door zaken serieus te nemen. Ik zie het verschil met Gouda; de mentaliteit is hier dorpser. Mensen willen hier persoonlijker contact hebben. Dat is heel erg prettig. Wat je in Gouda afhandelt met een telefoontje, handel je hier persoonlijk af.”

In het Evertshuis kun je op dinsdag en donderdag binnenlopen met vragen. Ook kan op afspraak aangifte worden gedaan. Voor doorverbinding met de wijkagenten kun je bellen naar 0900-8844.

Door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank