Hortus Populus, de eerste periode van 7 jaar is afgerond!

De aan het Limespark gelegen voedseltuin, de Hortus Populus, is in 2016 door Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk gestart. Zelf groenten telen, lokaal en zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Met de gemeente werd een contract opgesteld voor het gebruik van grond voor een periode van 7 jaar. Die tijd is nu om, maar we mogen in ieder geval nog twee jaar door!
Dit burgerinitiatief had hoge ambities over lokale gezonde voeding, een plek geven aan alle soorten mensen, sterke lokale economie en herstel van natuurwaarden. Daarmee werd toen direct  aansloten bij de gemeentelijke visie. Nu staat er een prachtige tuin waar iedereen welkom is. Een prettige sfeer van gezelligheid en verbondenheid, waar iedereen zich thuis kan voelen. Groenteabonnementen met 4 groenten per week van de volle grond worden verkocht aan vaste klanten. Daarnaast maakt een groeiende groep inwoners gebruik van de losse verkoop van groenten en door ons ingemaakte producten, bloemen uit de pluktuin en verse en gedroogde kruiden.

Zelfs een vorm van circulaire landbouw vindt plaats door het houden van twee varkens. In combinatie met de verkoop van enkele producten van boeren in de directe omgeving, krijgt de lokale markt voor gezond voedsel duidelijk vorm. Naar ons idee een goede manier om een sterke, sociale economie te verkrijgen. Met workshops, lezingen, open dagen en lesprogramma’s met enkele basisscholen brengen we onze kennis en ervaring over natuur, buiten zijn en gezondheid over. Het Romeinse tintje van onze ligging aan het Limespark laat zich zien in een echte Romeinse soldatenbarak die als museum en als prettige ruimte gebruikt wordt voor de winkel en voor alle mensen die we ontvangen op de tuin.

Komende vrijdag en zaterdag vindt de laatste verkoop van onze groenten en andere producten plaats. De grond wordt te nat om te oogsten. In maart starten we de tuin weer op. Maar met alle vrijwilligers en onze vaste tuinman Theo Klomp, kijken wij met grote voldoening naar wat er in 7 jaar bereikt is. Van een kaal stuk weiland naar een tuin waar een ieder zich prettig voelt en waar een stukje van een meer duurzame samenleving tastbaar is.

Volgende jaren gaan wij verder en willen we nog beter zijn. Daar zijn veel handen voor nodig. Wil je mee doen? Neem contact op via de website www.hortuspopulus.nl

Ingezonden bericht 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank