Liveblog: Ontwikkelingen in Bodegraven-Reeuwijk rondom de coronacrisis

Bekijk hier de nieuwe liveblog over de ontwikkelingen rondom de coronacrisis in Bodegraven-Reeuwijk.




19 juni

09.34 Op 26 juni verdere versoepeling coronamaatregelen

Gisteren maakte demissionair premier Rutte bekend dat 26 juni een stuk meer coronaregels losgelaten zullen worden. De anderhalve meter afstand is vanaf 26 juni nog wel de basisregel, net als handen wassen, thuisblijven bij klachten en testen.

Alles wat op anderhalve meter kan worden gedaan, mag ook vanaf 26 juni, zoals afspreken in het park. Een alcohol-verkoopverbod na een bepaalde tijd en een beperkte groepsgrootte zullen er niet meer zijn. Ook de mondkapjesplicht vervalt, tenzij het niet haalbaar is de anderhalve meter afstand aan te houden, zoals in het openbaar vervoer. Bij contactberoepen zoals een masseur of kapper is de anderhalve meter afstand houden niet mogelijk, maar is de mondkapjesplicht niet geldig door de registratieplicht. 

Horeca en cultuur

Café- en restauranteigenaren mogen hun zaak binnen vullen zolang er anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Buiten kan deze regel worden losgelaten indien er zogenaamde ‘kuchschermen’ aanwezig zijn. Ook mogen op 26 juni weer voetbalschermen opgehangen worden. Ook in de theather- en cultuursector mogen mensen de zalen binnen zolang de anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Evenementen kunnen vanaf woensdag 30 juni weer worden georganiseerd. Bijvoorbeeld café-eigenaren of event-organisatoren kunnen er voor kiezen om van alle bezoekers een coronatoegangsbewijs te vragen.

Het is alleen onder voorwaarden mogelijk om een evenement te organiseren waar geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Discotheken en nachtclubs kunnen worden opengesteld met toegangsbewijzen, waarna mensen naar binnen kunnen zonder verdere beperkende maatregelen.

Sport

Aangaande sport is bekend dat publiek vanaf zaterdag 26 juni weer is toegestaan, en alle teams een leeftijdsgroepen weer sporten in wedstrijden en competities. Wel moet in de rust, voorbereiding en in het publiek anderhalve meter afstand gehouden worden.

28 mei

19.24 Nieuwe versoepelingen op zaterdag 5 juni

Demissionair premier Rutte kondigt deze avond aan in een persconferentie dat er nieuwe versoepelingen aankomen. Zo kunnen op 5 juni bijna alle sectoren weer hun deuren openen zoals de kunst- en cultuur sector, horeca, en spor. Ook sauna’s, zonnebankstudio’s, binnenruimtes in pretpartken en dierentuinen, rondvaartboten, buurt- en wijkcentra en casino’s kunnen open. Evenementen zoals kermis, festivals en braderieën kunnen echter nog niet doorgaan. 

Bij bezoek thuis gaat het advies van maximaal twee naar maximaal vier personen vanaf 13 jaar. De groepsgrootte buiten kan ook naar vier. 

Bij zitplaatsen buiten en binnen geldt een maximale groepsgrootte van 50, mits de anderhalve meter wordt aangehouden, zoals op een terras. Reserveren een checkgesprek blijft wel de norm. In de horeca binnen geldt een maximum van twee shifts per tafel tussen 18.00 en 22.00. 

In de sportsector is de maximale groepsgrootte 50 personen per locatie, binnen en buiten. Mensen vanaf 18 jaar kunnen dan de anderhalve meter afstand loslaten als dat echt niet anders kan. Groepslessen mogen weer op anderhalve meter, douches en kleedkamers kunnen eveneens weer open. Jeugdcompetitites tot 18 jaar kunnen weer starten, wel zonder publiek.

11 mei

21.19 Maandag 17 mei wordt bekend of sportscholen en binnenzwembaden weer open mogen

Maandag 17 mei wordt bekend of op 19 mei naast pretparken en dierentuinen, ook sportscholen weer binnen (met maximaal 30 bezoekers) open mogen. Ook wordt dan bepaald of binnenzwembaden open kunnen met een maximum van 30 personen. Verder wordt op 17 mei besloten of op 19 mei ook de dans- en muziekscholen geopend kunnen worden met maximaal twee personen en een leraar. Wel kunnen jongeren onder de 17 jaar met meerderen oefenen. Verder kunnen dan terrassen open van 06.00 uur ’s ochtends tot en met 20.00 ’s avonds, met maximaal 50 personen per terras met 1,5 meter afstand. Steeds is registratie en een checkgesprek van belang.

20 april

19.54 – 28 april avondklok weg en terrassen en winkels open

Op 28 april wordt de avondklok opgeheven: volgende week woensdag om 4.30 uur stopt deze. Ook kunnen winkels weer klanten ontvangen zonder vooraf een afspraak te maken. Niet-essentiële winkels kunnen tot 20.00 open blijven. Thuis mogen de 28e twee, in plaats van één bezoeker langskomen. De (buiten)terrassen kunnen eveneens open van 12.00 tot 18.00, indien er een een zogenaamd ‘checkgesprek’ vooraf plaatsvindt en als er is gereserveerd. Daarvoor geldt; twee personen (uit een ander huishouden) per tafel.

13 april

 

19.20 Mogelijk terrassen open op 28 april

Op dinsdag 20 april maakt het demissionaire kabinet duidelijk of op 28 april de buitenterrassen weer open kunnen. Ook wordt dan bekend of er in plaats van één, weer twee bezoekers mogen langskomen thuis. Verder zal dan worden besloten of de avondklok weer weg kan. Dit werd vandaag op dinsdagavond bekend op de persconferentie.

23 maart

19.30 Avondklok gaat nu in om 22.00

Het demissionaire kabinet kondigde in een nieuwe persconferentie aan dat de avondklok zal blijven, maar nu een uur later ingaat vanaf woensdag 31 maart: van 22.00 tot 04.30.

De andere maatregelen blijven voor nu gelden tot en met 20 april, er is dus vooralsnog geen sprake van versoepelingen.

19.31 Maatregelen verlengd tot en met 30 maart, zwemlessen starten weer

Het demissionaire kabinet kondigde vanavond aan dat de maatregelen die nu gelden tot en met dinsdag 30 maart van kracht zullen zijn. De avondklok gaat door tot en met de ochtend van 31 maart. Op dinsdag 15, 16 en 17 maart gelden uitzonderingen, omdat dan de verkiezingen dan plaatsvinden. Mensen die stemmen, daarvan teruggaan naar huis of willen kijken bij het tellen op woensdag 17 maart, kunnen dat “ongehinderd doen.” Ook na 21.00.

Ook geldt vanaf 16 maart dat de zwemlessen weer zullen starten voor kinderen tot en met 12 jaar, net als het afzwemmen. Daarnaast mag vanaf dinsdag het buitensporten vanaf 27 jaar weer, met maximaal vier mensen tegelijk en anderhalve meter afstand.

Daarnaast kunnen winkels, groter dan 50 vierkante meter, per 25 vierkante meter 1 klant ontvangen, met een maximum van 50 klanten tegelijk per winkel. De zogenaamde ’timeslots’ van minimaal 10 minuten blijven gelden, net als alleen winkelen en minimaal vier uur tussen het maken van de afspraak en het winkelen. 

19.26 Avondklok tot ochtend 15 maart, kappers open, meer sporten voor jongeren

Het demissionaire kabinet heeft nieuwe versoepelingen in het coronabeleid aangekondigd. Daaronder valt de openstelling van het voortgezet onderwijs en deels het mbo. Ook mogen contactberoepen zoals de kapper hun deuren weer openen, onder voorwaarde dat dit op een veilige wijze gebeurt in verband met besmetting. Winkels kunnen vanaf 3 maart hun deuren openstellen voor klanten die zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld, dit geldt voor 2 klanten per verdieping. Verder wordt er qua buitensport in teamverband meer mogelijk voor jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar, zij mogen nu ook aan teamsport doen, zolang het niet in competitieverband is.

De maatregelen gelden tot en met 15 maart, net als de avondklok (tot en met de ochtend van 15 maart) en de één-bezoeker maatregel.

20.07 Basisscholen vanaf 8 februari weer open, afhalen bij winkels

Vanaf 8 februari kunnen basisscholen en kinderopvang weer open. Op het moment dat een leerling in de klas positief test, moet de hele klas 5 dagen in quarantaine. Daarnaast worden voor leraren sneltesten aangeboden. Daarnaast kunnen winkels en bibliotheken op bestelling producten leveren. Winkels, die nu niet open zijn. Verder zal de lockdown in deze vorm vooralsnog tot 2 maart duren.

19.51 Liveblog: Rust in Bodegraven-Reeuwijk

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk waarschuwde: er kan dinsdagavond onrust uitbreken in het dorp. Verschillende oproepen om bijvoorbeeld “herres te gooien” in Bodegraven deden de rondte op sociale media. ReBonieuws houdt de ontwikkelingen bij in deze liveblog.

11.00 Avondklok gaat zaterdagavond om 21.00 in

Woensdagmiddag 20 januari kondigde het demissionaire kabinet nieuwe maatregelen aan, bedoeld om het coronavirus te bestrijden. Eén daarvan is de avondklok. Na verschillende debatten werd deze maatregel dan daadwerkelijk doorgevoerd. Zaterdagavond 23 januari om 21.00 uur zal de avondklok voor het eerst ingaan, welke geldig is tot 4.30 uur. Het is de bedoeling dat mensen tussen deze tijden binnenblijven, en niet meer de straat op gaan, tenzij ze daar een geldige reden of verklaring voor (bij zich) hebben. De maatregel zal nu elke dag gelden, steeds van 21.00 tot 4.30, tot en met 10 februari.

12 januari

19.12 Lockdown met drie weken verlengd

De lockdown wordt verlengd met drie weken, tot en met 9 februari. Dit om de besmettingscijfers en de opkomende Britse coronavariant, die “bedreigend” wordt genoemd. Om onder meer de “dorpen en straten levendig te houden” wordt economische steun verleend; een aanvullend economisch steunpakket voor ondernemers. De regelingen in het onderwijs blijven zoals ze zijn, maar leerlingen uit het voortgezet onderwijs moeten nu ook 1,5 meter afstand gaan houden. Afhankelijk van bevindingen over de verspreidbaarheid van de Briste coronavariant via kinderen, kan het primair onderwijs op 25 januari weer naar klassikaal onderwijs, dit is echter nog niet bekend. De avondklok wordt vooralsnog niet ingesteld, maar wordt wel overwogen.

14 december

19:24 – Vijf weken in lockdown: Niet-noodzakelijke winkels dicht, onderwijs op afstand tot en met 18 januari

“Nederland gaat op slot”, zo zegt premier Rutte. “Alles gaat [morgen 15 december] dicht waar mensen in groepen samenkomen.” Dit laatste geldt niet voor waar mensen bijvoorbeeld zorg nodig hebben. Verder gaan niet-essentiële winkels, zoals kappers, dicht. Ook moeten mensen “contacten tot minimum beperken”, vertelt de premier. En “terug naar lege winkelstraten.”

Meer dan een miljoen reguliere behandelingen in Nederlandse ziekenhuisen zijn uitgesteld “en dan moet het griepseizoen nog beginnen.”

De maatregelen die gelden tot en met dinsdag 19 januari. Op 12 januari zal in een persconferentie verteld worden hoe het er na 19 januari uitsziet

De maatregelen: 7 punten

  1. Vanaf woensdag 16 december tot 18 januari; zal onderwijs op afstand de norm worden: van primair onderwijs tot en met de universiteit
    1. Uitzonderingen zijn leerlingen in het examenjaar, praktijkonderwijs en leerlingen die speciale aandacht nodig hebben
    2. Kinderopvang blijft alleen open voor kwetsbare kinderen of met ouders met cruciale beroepen
  2. Morgenochtend; alle niet-noodzakelijke winkels zoals tuincentra en kappers gaan dicht, alleen supermarkten, bakkers, slagers en andere levensmiddelen inclusief de weekmarkten, stomerijen, drogisterijen, opticiëns et cetera, blijven open.
    1. afhalen kan voor bouwmarkten, bezorgen kan ook blijven bestaan
    2. vanaf 27 december kan subsidie aangevraagd worden voor bijvoorbeeld personeel
  3. Alle publiek toegankelijke locaties, binnen en buiten worden gesloten (musea, sauna’s, casino’s, bibliotheken, et cetera). Hotels kunnen open blijven, zonder restaurantfunctie en roomservice. Medische beroepen zoals tandartsen, fysiotherapeuten blijven open, kappers moeten dicht.
  4. Niet meer dan 2 gasten vanaf 13 jaar te ontvangen
    1. Kerst: Op 24, 25 en 26 december met kerst blijft 3 gasten het maximum
  5. Buiten; maximale groepsgrootte van 2 (dus met zijn tweeën); tenzij je op pad gaat met een eigenhuishouden
    1. Kinderen tot en met 17 jaar mogen in teamverband sporten en wedstrijden spelen, enkel buiten. Volwassenen alleen met twee buiten sporten, op 1,5 meter afstand.
  6. Reizen: dringend advies is blijf thuis
    1. Het advies is om geen reis tot half maart naar het buitenland te boeken
  7. Een zeer dringend advies is: werk thuis

18 november

09.16 Bibliotheek en buurthuis weer open

Gisteren werd in de persconferentie aangekondigd dat donderdag 19 november onder meer buurthuizen, verenigingen, bibliotheken, zwembaden en musea weer open mogen. De horeca moet nog wel dicht blijven. Ook mogen in plaats van twee, nu vier personen buiten samenkomen, en mogen er maximaal drie personen thuis langskomen.

13 oktober

19.25 Aangescherpte maatregelen: ‘gedeeltelijke lockdown’

Uitgestelde zorg. “Dat leidt tot veel (persoonlijk) leed” aldus Mark Rutte. Zo ontstaat er meer risico dat bijvoorbeeld behandelingen voor kanker worden uitgesteld. Er komt nu een ‘gedeeltelijke lockdown‘. Minder sociale contacten is daar een onderdeel van. Er verandert niets in het onderwijs, al geldt wel een ‘dringend advies’ voor mondkapjes in het middelbaar en hoger onderwijs. Over twee weken worden de nieuwe aangescherpte maatregelen opnieuw geëvalueerd. Toch gelden de maatregelen nu voor vier weken.

“Voor getroffen bedrijven geldt dat het kabinet klaarstaat met steunpakketten om deze nieuwe klap op te vangen”, aldus Rutte.

De maatregelen (gaan morgen 14 oktober in om 22:00 ’s avonds):

Horeca

  • De café’s en restaurants, coffeeshops en terrassen gaan dicht (over twee weken worden de maatregelen geëvalueerd)
    • Dit gaat morgen vanaf 22:00 uur in 
    • Eten afhalen mag wel, hotels mogen openblijven en voor eigen gasten eten en drinken serveren. 

Alcohol

  • Er komt een verbod om na 20:00 alcohol te verkopen in winkels zoals supermarkten, tot 20:00 is dit toegestaan

Maximaal 30 mensen bij bijeenkomsten, advies: maximaal 3 gasten thuis

  • Maximaal 30 mensen mogen als groep binnen toegelaten worden, zoals in theaters
    • Dit geldt niet voor kerken, democratische organisaties, demonstraties en sommige werksituaties, die staan op Rijksoverheid.nl
    • “niet alles wat mag, hoeft” stelt Rutte
  • Een advies: maximaal drie mensen kunnen op bezoek komen, maximaal één groepje per dag
    • Dus niet steeds een nieuw groepje mensen dat langskomt

Amateur sport

  • De amateur en professionele sport gaat door in teamverband voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Competities gaan niet door, kleedkamers en douches worden gesloten, net als de kantines die al dicht waren.
  • Amateursport voor volwassenen: voor mensen vanaf 18 jaar mogen geen teams met meer dan vier mensen samenkomen. Met vier mensen mag dit dus, met anderhalve meter afstand

Evenementen en winkels

  • Evenementen worden verboden, van kermissen tot buurtbarbeque’s
  • Na 20:00 ’s avonds moeten de winkels dicht, behalve de levensmiddelenbranche, zoals supermarkten.
    • Er geldt een maximum aantal klanten per winkel
  • Koopavonden worden gestopt

Thuiswerken

  • Werk thuis tenzij het echt niet anders kan, zo meldt de premier. Als er in een fabriekshal of werkplaats een bronbesmetting plaatsvindt, kan de afdeling voor twee weken worden gesloten.

Vakanties

  • Voor vakanties, en met name voor de aankomende herfsvakantie geldt het advies: ga niet naar een land met een rood of een oranje reisadvies.
    • Als je in eigen land met een groep op vakantie gaat wat niet je huishouden is; geldt een maximum van vier mensen

Mondkapjes

  • Een niet-medisch mondkapje wordt verplicht (wanneer het “juridisch rond is”) voor iedereen vanaf 13 jaar, in de winkels, bibliotheken voor jongeren vanaf het (dus ook met het) voortgezet onderwijs, en ook in het mbo en hoger onderwijs.
    • Dit gaat in als het “juridisch rond” is, tot dan is het een dringend advies.

28 september

19.28 Persconferentie: nieuwe maatregelen voor in elk geval komende drie weken

“Meer mensen worden ziek” aldus Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge over het coronavirus, die ook spreekt over meer dan 100.000 besmettelijke mensen. Landelijk worden nieuwe maatregelen aangekondigd. De maatregelen zijn voor de komende drie weken geldig, waarna de maatregelen worden heroverwogen; afhankelijk van het aantal besmettingen. Alle “standaard maatregelen” blijven gelden, zoals anderhalve meter afstand houden, vermijden van drukte, thuisblijven bij klachten, bij zieke huisgenoten; “blijf dan zelf ook thuis.”

Maatregelen (geldig voor tenminste komende 3 weken):

  •  “Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.” aldus Rutte. “Ook geen teambuildings-sessies en bedrijfsuitjes.”
  • Beperk je reisbewegingen. “Winkelen is geen uitje, doe het alleen”
  • Overal groepsgrootte beperken:
    • Activiteiten buiten: maximaal 40 personen
    • Binnen: maximaal 30 personen
    • Gezelschappen: niet groter dan 4, naast het eigen huishouden. Dit betekent: niet meer dan drie vrienden op een terras
    • Thuis: aangeraden wordt om niet meer dan 3 gasten van 13 jaar of ouder te ontvangen
  • Voor zalen met een groot cultureel belang of religieuze instanties kunnen uitzonderingen worden gemaakt.
  • Bij doorstroom-locaties, dus waar mensen bewegen zoals in winkels, musea, bibliotheken, dierentuinen en pretparken, gelden de maximale aantallen van 30 personen niet. Daarin wordt overlegd met de Veiligheidsregio’s
    • Dit geldt niet bij de detailhandel

Detailhandel

  • De detailhandel moet beleid voeren dat mensen in de winkel 1,5e meter afstand kunnen houden.
  • Bij supermarkten komt een plicht om 2 keer per dag een uur in te plannen voor kwetsbare groepen, om te kunnen winkelen.

Horeca

Vanaf morgen: voor alle horeca is de laatste inloop om 21:00 uur ’s avonds, en moeten ze sluiten om 22:00. Het kabinet wil “alcoholische contactmomenten voorkomen.”

Sport

De sport mag doorgaan, maar zonder toeschouwers. Zowel in de topsport als amateursport. Ook een “biertje na afloop” gaat niet door, want de sportkantine’s gaan dicht.

Contactberoepen zoals kapper

  • Registratie wordt verplicht wie binnenkomt voor alle contactberoepen, zoals de kapper.

De maatregelen gelden voor ten minste de komende drie weken, waarna de maatregelen worden heroverwogen.

18 september 

19.37 Persconferentie: Extra maatregelen risicoregio’s

In risicoregio’s worden extra maatregelen genomen, waaronder Hollands Midden, waartoe Bodegraven-Reeuwijk behoort. Zondagavond 18:00 gaan deze maatregelen in.

“Het coronavirus is met een comeback bezig.” aldus Rutte. Het kabinet wil deze comeback inperken. “Daar, waar het het sterkst groeit.”

De maatregelen zullen meer lokaal en regionaal gaan plaatsvinden, met name in de Randstad. Burgemeesters zullen naar buiten brengen welke extra maatregelen worden genomen. Lokale maatregelen worden met landelijk beleid “gestut”. 

Maatregelen

  • In risicoregio’s zijn algemene regels voor de horeca: om 00:00 niemand meer naar binnen, om 1 uur ’s nachts moet “iedereen de deur uit zijn.”
  • Samenkomsten van meer dan 50 mensen zijn “meldingsplichtig”
  • Groepen bekenden: familie, vrienden en collega’s mogen niet groter zijn dan 50 man, dat geldt binnen en buiten. Dit geldt ook voor bruiloften.
    • Uitzonderingen hiervan zijn: uitvaarten, religieuze bijeenkomsten, demonstraties en scholen.
  • Het OMT adviseert kinderen tot en met 12 jaar zich niet te laten testen bij lichte klachten. Kinderen onder de 13 met lichte klachten, zoals snotterig zijn, mogen naar school.

Hugo de Jonge noemt dat het in de ziekenhuizen “gelukkig nog niet zo ver is” als bij een tweede golf. Voor zover deze opkomt, kunnen we de golf “breken”, als er nu maatregelen worden genomen, vertelt De Jonge.

Regio’s zijn ingedeeld op besmettingsrisico’s per niveau: 1 tot 3, waarvan 3 het meest zorgelijk is.

Alle risicoregio’s zijn: Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden), zo meldt de NOS.

 

16.47 Bodegraven-Reeuwijk heeft omgerekend meeste besmettingen naast Amsterdam en Rotterdam

De NOS meldt dat Bodegraven-Reeuwijk omgerekend 7,7 corona besmettingen per 10.000 inwoners heeft. Dit vond plaats in de afgelopen drie dagen. Daarmee staat Bodegraven-Reeuwijk op de derde plaats van heel Nederland; Amsterdam kent namelijk 9,7 besmettingen per 10.000 inwoners, en Rotterdam 7,9.

Afgelopen week is bekend geworden dat bij verpleeghuis De Reehorst één derde van de 62 mensen besmet is geraakt, wat een groot gedeelte van de toename zou kunnen verklaren. 

Op de website van GGD Hollands-Midden is te zien hoe in Bodegraven-Reeuwijk afgelopen donderdag 21 corona besmettingen zijn vastgesteld of als resultaat zijn binnengekomen:

Bron

 

17 semtember

16.57 Een derde van 62 bewoners De Reehorst in Reeuwijk zijn besmet

Bij circa een derde van de 62 bewoners van De Reehorst in Reeuwijk zijn besmettingen met het coronavirus vastgesteld. De bewoners met dit virus zijn conform protocol in strikte isolatie geplaatst. Andere bewoners van de betreffende afdelingen en het personeel worden preventief getest.

Besmettingen bij verpleeghuis De Reehorst, activiteiten in De Spil in Reeuwijk gaan door

Bij verpleeghuis De Reehorst in Reeuwijk van Zorgpartners zijn helaas besmettingen met het coronavirus vastgesteld. De bewoners en de eerste contactpersonen zijn direct daarvan op de hoogte gesteld. In deze centra zijn noodzakelijke isolatiemaatregelen genomen; de betreffende bewoners zijn conform protocol in strikte isolatie geplaatst. Het gaat enkel om het verpleeghuis zelf, dus de Dagbesteding en De Spil blijven geopend voor alle activiteiten.

16 september

Coronavirus vastgesteld bij De Reehorst in Reeuwijk

Bij verpleeghuis De Reehorst in Reeuwijk van Zorgpartners zijn helaas besmettingen met het coronavirus vastgesteld. De bewoners en de eerste contactpersonen zijn direct daarvan op de hoogte gesteld. In deze centra zijn noodzakelijke isolatiemaatregelen genomen; de betreffende bewoners zijn conform protocol in strikte isolatie geplaatst. 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank