Ontmoet de Wijkagenten: Hans Hazeborg

Vanaf vorig jaar is gaandeweg een nieuw team van wijkagenten geïnstalleerd in Bodegraven-Reeuwijk. Toch is Hans Hazeborg al lange tijd een bekende in de gemeente. Hij werkt inmiddels zeventien jaar als wijkagent in Bodegraven, Nieuwerbrug en de Meije, en is nu samen met Fuat Arslan actief in Reeuwijk, Driebruggen en Waarder als wijkagent. Hans vertelt ReBonieuws over zijn ervaringen tot nu toe, en wat hij hoopt voor de komende tijd.
Wat spreekt je het meest aan in het politie-vak?

“Vaak weet je aan het begin van de dag niet wat deze je gaat brengen. Vooral het contact met bewoners, maar ook alle instanties, je partners. Daar sta je als wijkagent tussenin. Je bent doorverwijzer en het aanspreekpunt van de politie. Ook het contact met de gemeente, woningbouwvereniging, het sociaal team, buurtbemiddeling; daar maken wij veel gebruik van.” Bijvoorbeeld bij het duurzaam oplossen van een langdurige burenruzie wordt dit relevant. “Dan nemen we later eventueel nog contact op met mensen, voor een structurele oplossing.”

Het is bijzonder om te zien dat je dan het aanspreekpunt bent in de buurt

Wat heb je al meegemaakt dat je is bijgebleven?

“Dat zijn vaak situaties met huiselijk geweld. Dat zijn vervelende zaken. Met name als er kinderen bij betrokken zijn. Hier is eens een vrouw vermoord door haar partner, dat gaf veel onrust in de buurt. Toen zijn we daar veel aanwezig geweest, en hadden we verschillende bijeenkomsten met de gemeente en het sociaal team. Het is bijzonder om te zien dat je dan het aanspreekpunt bent in de buurt. Ik vind het mooi dat je dat als wijkagent kunt betekenen.”

Wat wil jij betekenen voor de inwoners?

“Het werk duurt voor mij nog een jaar. In principe zet je je als wijkagent, samen met de partners, in voor de leefbaarheid van de wijk. Om deze zo veilig mogelijk te houden. Ook hoop ik dat mensen de stap om om hulp te vragen als kleiner ervaren, doordat ze weten wie we zijn. De politie is een grote, anonieme, organisatie, waarbij je niet weet wie je aan de lijn krijgt. Doordat mensen onze namen en gezichten kennen is de drempel om hulp te vragen hopelijk kleiner.”

Hé, dat is de wijkagent!

Wat hoop je te bereiken en/of te verbeteren in de gemeente?

“Ik heb in Reeuwijk op verschillende scholen EPJO [Educatief Programma Jongeren] geïntroduceerd, dat vind ik heel leuk. Het is een educatief programma voor groep 8, waar jongeren bewust gemaakt worden van keuzes die hun leven kunnen bepalen. Ze kunnen de ‘goede’ en ‘slechte’ kant op. Er komen dan twee politiemensen langs die les geven, en er komt een ex-gedetineerde die vertelt over de keuzes die hij heeft gemaakt. Zeker dat verhaal is erg indrukwekkend.” Inmiddels heeft Hans het programma in Bodegraven ingeleid. Nu wordt het ook in Reeuwijk, Driebruggen en Waarder gegeven. Hans merkt dat het “ook goed is voor het contact met de jeugd. Als je later de jongeren weer tegenkomt herkennen ze je: ‘Hé, dat is de wijkagent!”

In het Evertshuis kun je op dinsdag en donderdag binnenlopen met vragen. Ook kan op afspraak aangifte worden gedaan. Voor doorverbinding met de wijkagenten kun je bellen naar 0900-8844.

Door: Anne van SchothorstX