otter-2678776_1920

Otter na 50 jaar terug in de Reeuwijkse Plassen

Afgelopen winter zijn door vrijwilligers van Zoogdiervereniging Nederland en Staatsbosbeheer al ottersporen gesignaleerd in het natuurgebied de Reeuwijkse plassen. Maar nu is het een feit! Op camerabeelden die begin april zijn gemaakt is duidelijk een otter te zien die een visje aan het nuttigen is. “Dat houdt dus in dat het verbeteren van het Plassengebied, met name het aanleggen van waterrijke moerasnatuur in kader van het Natuurwerk Nederland uitstekend leefgebied gecreëerd is”, aldus Peije ‘t Lam van Staatsbosbeheer. 
“Echter blijven de wegen een groot risico voor de otters. Met name de A 12. Daar is wel een fauna-passage aangelegd, maar er is een gedeelte dat nog niet helemaal uitgerasterd is, zodat de otters daar alsnog gevaar lopen”. Peije ‘t Lam en Hans Blom van Zoogdier vereniging Nederland hebben bij Rijkswaterstaat aandacht gevraagd om de knelpunten weg te halen bij de fauna-passage bij de Wiericke.Er zijn nu veel vrijwilligers bezig om sporen van de otters te vinden om zo DNA te verzamelen en een goed beeld van de populatie te krijgen. “Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ons gebied na 50 jaar weer een veilig prettig leefgebied voor de otters wordt”! “De otters kunnen wel 20 kilometer per dag afleggen, dus de Krimpenerwaard en zelfs de Biesbosch zijn goed te bereiken als de knelpunten worden opgelost”. Peije zegt dat het natuurlijk niet de bedoeling is om massaal naar de otters te zoeken, want dan zouden ze zich onveilig kunnen gaan voelen. De kans dat je een otter ziet is overigens nihil, want het is een schuw nachtroofdier.”

Wel is er tweede Paasdag een lentewandeling door de mooie polder van Oukoop. Aanvang is om 10.00 uur bij Hoeve Stein aan de Oukoopsedijk 20. De minimum leeftijd is 7 jaar, want het wordt een flinke wandeling.  

Foto: Afbeelding van Milesl via Pixabay 
Door: Judith OstendorfX