ReBo-er van de week: Elfrieda Penders

Ze woont inmiddels 30 jaar in Bodegraven, en kwam daar terecht voor de liefde. Inmiddels is ze als ‘sportfanaat’ actief in haar eigen bedrijfje en helpt ze kinderen met het leren van taal en rekenen in combinatie met dansen. Ze houdt van het laagdrempelige dorpse karakter van Bodegraven en ondervond recent hoe fijn het eigenlijk is om wat meer vrije tijd te hebben. De ReBo-er van deze week is: Elfrieda Penders!
Naam: Elfrieda Penders

Leeftijd: 53

Woonsituatie: “Ik ben getrouwd met Perry, en we hebben twee kinderen, Thomas van 24, hij studeert HBO werktuigbouwkunde en Eva, 21, studeert verpleegkunde. Perry werkt bij Computacenter op het industrieterrein”

1. Waar kennen mensen jou van?

“Ik heb ruim 10 jaar lesgegeven bij DOS. Ook gaf ik kleutergym, atletiek, allerlei soorten lessen. Min of meer tegelijkertijd gaf ik bij wat voorheen Heres was en nu Studio Forza Peuter- en Kleuter dans, ook ruim 10 jaar. Nu sinds januari ben ik met alle twee gestopt, omdat ik al een aantal jaar een eigen bedrijfje heb. Ook geef ik op IKC Schatrijk en de Willibrord Milandschool; taal- en rekendansles.”

Elfrieda Penders als kind.

2. Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

“Ik sta meestal rond half acht op, dan maak ik mijn spullen klaar voor mijn lessen. Met mijn bedrijfje ‘Bewegen met Kids’ verzorg ik gymlessen en geef ik taal-en rekenlessen aan kinderen. Per dag is dat verschillend. Ik ga of naar een kinderdagverblijf, of een peuterspeelzaal, altijd op locatie. Dat doe ik ‘s ochtends, en daarna stap ik in de auto, naar Aalsmeer. Daar werk ik als commercieel medewerker voor de inkoop van planten. Ik zorg voor de dagelijkse bestellingen; zodat allerlei bloeiende planten worden geleverd bij de klanten op de juiste manier.”

3. Op welke (sport)vereniging heb je gezeten?

“Omdat ik les gaf bij DOS en Heres hielp ik vaak als er extra dingen georganiseerd moesten worden, zoals Sinterklaas of een feestmiddag. Ik vind het gewoon heel erg leuk om te helpen.” 

4. Waar ben je het meest trots op?

“Cliché is natuurlijk; mijn kinderen en man.” Ze vervolgt. “Ik ben er wel heel trots op dat ik acht jaar geleden alsnog voor mezelf begonnen ben. Dat ik het lef had om in de op dat moment door de crisis slechte markt op de kinderdagopvang ben begonnen met lesgeven; en dat zich dat heeft ontwikkeld in wat ik nu heb.”

“Ik geef peuterdanslessen op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen.” Aan de hand van een dansverhaal, zoals nu over Sinterklaas en ‘waspiet’, laat ze de kinderen leren en bewegen. Met steeds weer een verzameling aan relevante attributen wordt Elfrieda regelmatig gezien. “Ik geef nu ook taal-en rekendans aan kleuters. Ik leer de woordenschat en rekenkundige begrippen zoals ‘veel, weinig, groot, klein’, bewegend aan. Ik hoop dat het blijft hangen bij kinderen, door bewegen, luisteren, laten zien en opnoemen; dat is weer wat anders dan op je stoeltje te blijven zitten.”

5. Hoe heeft corona jouw leven het meest veranderd? 

“Al mijn dagen waren helemaal gevuld. Dat was een keuze; want ik wilde mijn bedrijfje opstarten. Mijn agenda zat helemaal vol. En toen kwam corona. Toen vielen alle danslessen stil; alles viel weg. Mijn werk in Aalsmeer ging nog wel door; maar dat betekende wel dat ik tijd had om een rondje te wandelen, of met mijn vriendinnen een bakje koffie te doen. Toen dacht ik zó, dat is leuk!” 

Ook in haar werk werden klassen gehalveerd en ze ondervond de voordelen daarvan: “Meer aandacht en meer concentratie”. Nu geeft ze standaard aan ‘halve klassen’ les. Ook is ze nu zogenaamde Ukkieconcerten gaan geven. “Er komt ineens van alles op mijn pad; voorheen had ik daar nooit tijd voor.”

6. Wat doe je in je vrije tijd?

“Wandelen, fietsen, dat doe ik heel erg graag. Ik ben me veel bewuster van de seizoenen nu ik meer tijd heb. Ik denk ineens; wow, wat is de herfst eigenlijk mooi!” lacht ze. “Lezen doe ik ook graag, naast koken en koffie met vriendinnen. Ook ben graag in de natuur, dat vind ik prachtig.”

7. Welk (vrijwillig) project of vrijwilligerswerk heb je gedaan of zou je nog willen doen?

“Ik ben met de World Servants-groep in Bodegraven naar Malawi geweest om een school te bouwen voor mensen die het een stuk minder hebben dan wij. Ook ben ik naar Ghana geweest voor Hand in Hand van Albert en Jeanette van Galen uit Reeuwijk. Zij hebben daar een huis voor verstandelijk beperkten, en daar heb ik twee weken geholpen met een heel aantal Bodegravers. In 2018 ben ik ook nog naar Guatemala geweest.” Ze werd daarvoor vanuit haar werk OZ Planten geselecteerd om op ‘bouwreis’ te gaan. “We hebben daar een huis gebouwd voor iemand, ik hielp met de fundering.”

8. Wat kijk je graag op Youtube, Netflix, tv?

“Ik ben echt wel een onwijze sportfanaat; wielrennen, schaatsen, voetbal; tennis; ik kijk graag sportprogramma’s. Voor de rest kookprogramma’s zoals Masterchef Autralië; het wedstrijdeffect zit daar ook in. Ook kijk ik graag NCIS en CSI.”

9. Wat zou je willen veranderen als je burgemeester was?

“Dat vind ik een lastige. Heel veel ‘ins en outs’ weet je natuurlijk niet precies. Ik kan wel ergens wat van vinden, maar msischien zit er een goede reden achter. Mijn zorg als moeder zijnde is of mijn kinderen in Bodegraven wel een huis kunnen vinden. Mijn zoon zou graag in Bodegraven blijven, maar die kans zie ik somber in. Starterswoningen voor jongeren zou ik wel een hele goede zaak vinden.”

 X