Reeuwijkse Sanne (19) maakt sieraden van afval

Sanne de Groot (19) maakt met haar bedrijfje TrashStyles sieraden van afval en oude spullen. Ze verkoopt de sieraden via haar Instagram en ze heeft een website, die ze online zette nadat ze meedeed aan het project ‘Zomerondernemer’. Ze wil met dit ‘upcyclen’ van sieraden een statement maken tegen het weggooien en opnieuw kopen van sieraden en het effect dat dat heeft op het milieu. “Als je mensen kunt laten nadenken over hun keuze, dan help je toch al de wereld daarmee.”




Dit gaat het worden

“Ik maak sieraden van afval, dat is kort gezegd wat ik doe”, zegt ze met een lach. Niets is haar te gek. “Het zijn sieraden van oude spullen, magazines en zelf heb ik nu ook oorbellen in die zijn gemaakt van de lipjes van blikjes.” Ze haalt oude sieraden bij de kringloopwinkel vandaan, krijgt ze van kennissen of heeft bijvoorbeeld knopen en ijsstokjes gehaald van het strand tijdens een ‘beach cleanup’. Hoe ze de ontwerpen verzint? “Ik heb het in mijn hoofd en dan denk ik: dit gaat het worden.”

Er ligt zoveel afval op de grond!

Culture shock

“Precies een jaar geleden ben ik naar New York geweest voor mijn stage voor de studie Media management en marketing. Ik kreeg echt een ‘culture shock’. De meeste mensen zien de hoge gebouwen en de grote porties eten, maar ik dacht: ‘er ligt zoveel afval op de grond!” Ze overnachtte in een residentie met 400 vrouwen waar al snel vriendschappen ontstonden. Toen het moment van afscheid daar was wilden ze elkaar iets speciaals geven. “Ik merkte dat veel mensen sieraden wilden als aandenken. Maar een sierraad uit New York was te duur. Toen zei ik voor de grap: ‘zullen we ze van afval maken?’ Dat hebben we toen ook echt gedaan. Dat werd goed ontvangen. Vlak voor ik wegging was het Fashion Week.” Dit is een modeweek waarbij ontwerpers hun presentaties tonen aan journalisten en inkopers. “Ik dacht: ‘dit is zo tof, ik wil hier later staan!”

Als je afval hergebruikt kun je toch een beetje beter zijn voor de wereld.

Trash naar Treasure

“Ik merk dat mensen de sieraden zien en denken: ‘Huh, is het wel echt van afval gemaakt?’ Dit is ook de boodschap die ik mee wil geven: dat mensen van ’trash’ een ’treasure’ kunnen maken. Je moet een oud sierraad niet weggooien, dan moet er een nieuwe geproduceerd worden en komen er slechte stoffen vrij en dat is slecht voor het milieu. Als je afval hergebruikt kun je toch een beetje beter zijn voor de wereld.”

Foto: De kralen zijn gemaakt door gaatjes te maken in plastic afval van de straat. De ‘knoop’ komt van het strand.

De eerste stap

“Steeds meer jongeren hebben het er over: de klimaatcrisis, het opwarmen van de wereld, de brand bij de Amazone. Het is niet heel erg tastbaar wat je daarvoor kunt doen. De eerste stap blijft moeilijk”, vertelt ze. “Toen dacht ik, laat ik de eerste stap bieden door sieraden te hergebruiken. Best veel mensen kopen sieraden, als je mensen kunt laten nadenken over hun keuze, dan help je toch al de wereld daarmee. Tot nu toe heb ik positieve reacties gekregen, ook van de vrouwen met wie ik in de residentie zat. Ik doe het in het engels, ik wil veel mogelijk mensen de kans bieden om het te kopen.”

Wat ze nog wil bereiken? Ze denkt even. “Het zou natuurlijk heel vet zijn als ik later op New York Fashionweek sta met upcycled sieraden en dat andere merken ook meer ‘sustainable’ zijn. En natuurlijk ook dat mensen meer bewust zijn.”

Door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank