Volle melk ‘Erkend Streekproduct’ voor Oostdam

blank

De Stichting Groene Hart Streekproducten heeft aan de Familie Oostdam uit Bodegraven het certificaat ‘Erkend Streekproduct’ uitgereikt voor hun volle melk, halfvolle melk en room. Het bedrijf van de familie Oostdam is een echt familiebedrijf; Yvonne is de boerin, haar man en 2 zoons werken ook mee op het bedrijf. De bedrijfsopvolging staat al klaar.

blank


De familie Oostdam heeft ongeveer 130 roodbonte koeien, een mengeling van Holstein Friesian, Montbéliarde en Zweeds Roodbont.  Hun motto is “lang leve de koe”, de koeien bij Oostdam Zuivel worden gemiddeld ouder dan de gemiddelde koe in Nederland. Ongeveer 15 van de 130 koeien zijn ouder dan 10 jaar. De koeien staan in een serre stal, tijdens het weideseizoen staan de deuren open en kunnen de koeien dagelijks naar buiten om vers gras te eten.

Op de percelen wordt aan weidevogelbeheer gedaan, en langs de sloten wordt verschraald zodat daar kruiden/bloemen kunnen groeien. Het bedrijf wil niet verder groeien in aantal koeien, maar gaan extensiveren.

De melk van hun koeien wordt binnen 24 uur in hun eigen kleine zuivelfabriek verwerkt tot volle melk, halfvolle melk en room. De producten vinden hun weg via de korte keten naar diverse supermarkten en de Groene Hart Coöperatie.  Doordat de melk zelf verwerkt wordt, weten ze ook waar de melk naar toegaat en wordt deze uit de anonimiteit gehaald.

@Archiefbeeld

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank