bramportretfoto

Column: Klompen of hoge hakken

8Het is al weer september en je hebt de kampeerspullen inmiddels opgeruimd. De kinderen en de jongeren gaan weer naar school en ze zijn bijna allemaal een groep hoger beland dan voor de vakantie. Dankzij social schools zagen wij al bijzondere foto’s van kleinkinderen in de klas. En nu alles weer gewoon lijkt, mopperen we als vanouds op de spoorwegen, op onze bestuurders en ‘dat het in dit land altijd regent’.
De kaaskoningin kiest jurk, make-up, kapsel en hoge hakken. Als dominee heb ik weinig verstand van uiterlijke schoonheid, maar uit het interview waarin Yvette de Bruin terugblikt op vorig jaar, begrijp ik dat het zo gaat.

En in Bodegraven markeert haar intocht samen met poffertjeskraam, braderie en kermis elk jaar het begin van de herfst. Onze Protestantse gemeente speelt hier trouw op in met de Rommelmarkt op het Ankerplein.

Natuurlijk leven we allemaal in het grote verband tussen onze geboorte en de eeuwigheid. En soms lijkt het alsof alles steeds maar doorgaat en we gevangen zitten in een eindeloze cirkel van herhaling. Bovendien kan je leven in één keer door een ingrijpende gebeurtenis stil gezet worden. In de Griekse mythen eet de godheid Chronos (tijd) zijn kinderen op. Zo lijken we weerloos tegen de gang van het leven.

Maar gelukkig heeft het leven ook een andere kant. Het gaat om dat één kleine ding dat jij op de rommelmarkt vindt en waar je iemand blij mee maakt. Het gaat om die ene inspirerende regel in een liedje, in de kerk of op een website die je raakt en waar je nog dagen aan denkt. Het gaat erom dat je tijdens je wekelijkse wandeling rond de surfplas werkelijk opmerkt hoe het water er deze dag uitziet. Het gaat om het plan dat je nu maakt voor iets dat je altijd al had willen doen.

De Bijbel heeft daar ook een Grieks woord voor: kairos (kans): je kan vandaag iemand zoeken om te praten over wat je al zo lang dwarszit, je kan nu een medemens voor iemand anders zijn. Je kan deze week God en je naaste dienen.

Je weet ‘s morgens of het een dag wordt voor hoge hakken, klompen, klassiekers of sportschoenen. Pak het goede paar uit de kast en maak van deze dag iets moois.

VAN BRAM

predikant in Bodegraven

X