Prinses Beatrixschool eerste Fairtrade school

Jarenlang ontplooit de Prinses Beatrixschool in Bodegraven al activiteiten op het gebied van fair trade. Daarom reikte wethouder Oskam vandaag – online – een Fairtrade-bord uit aan de school. Vanwege de coronapandemie was dit lang uitgesteld.
Alle leerlingen van de groepen 6 tot en met 8 van de Prinses Beatrixschool zijn op excursie geweest om meer te weten te komen over eerlijke handel. Zij hebben drie fairtrade bedrijven bezocht waar zij producten met hun verhalen hebben leren kennen. De leerlingen hebben aan de hand van twaalf keurmerken geleerd welke producten bijdragen aan een betere wereld, omdat ze eerlijk, duurzaam, biologisch en/of lokaal zijn.

Door klimaatverandering (hogere temperaturen en meer extreme weersomstandigheden) hebben de boeren minder opbrengst. Ze moeten hard werken voor een laag loon. Samenwerken, kennis en ervaring delen en een hogere prijs per kilogram (koffie, thee, cacao enzovoorts) zorgen ervoor dat de boeren beter verdienen.

“Uitbuiten” gaat over leefomstandigheden, te weinig loon, kinderarbeid, slavernij en ongezond werken en afhankelijk zijn van onbetrouwbare tussenhandelaars en machtige grote bedrijven. Eerlijke prijzen zijn daarom nodig om geen enkele medemens uit te buiten. Meer loon betekent dat boeren beter kunnen werken en geld overhouden om hun eigen gezondheid te verbeteren en om zelf en hun kinderen naar school te kunnen. Daarbij kunnen ze meer tijd en aandacht geven om het milieu (water, bodem, gezondheid van het gewas) goed te houden.

De Prinses Beatrixschool laat al haar leerlingen actief mee denken over eerlijke handel en fairtrade producten. Naast de excursie hebben de leerlingen zelf een kahoot-quiz ontwikkeld. Ook schenkt de school fairtrade koffie en thee. Daarom verdient deze school het bord “Wij Doen Mee / Fairtrade”. Dat bord is door wethouder Kees Oskam uitgereikt aan de kinderen, waarna hij het samen met Astrid Sloof, de directeur van de Prinses Beatrixschool, onthulde.

De Onderwijsgroep van de Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk hoopt dat meer basisscholen aandacht gaan geven aan eerlijke handel. Zij ondersteunt hen graag met een binnen- of buitenprogramma. Voor meer informatie kunt u zich aanmelden via info@fairtradebodegravenreeuwijk.nl.

Ingezonden bericht

X