Aflevering 3 Bekende ReBo-ers over 2016 & 2017 – Rina Hampel

Vandaag is Rina Hampel aan het woord. Voor ReBonieuws.nl blikt ze terug op 2016 en kijkt alvast vooruit naar het nieuwe jaar.




Rina is 45 jaar en heeft al bijna 24 jaar een relatie met Arjan van Beijnum. Samen hebben ze een zoon en een dochter, Jeroen (18) en Jasmijn (13). Rina werkt voor het NFI en beheert samen met Ingrid Jansen de Onraad- en Whatsapppagina Bodegraven, die 1.725 leden telt.

 

blank

 

Het Groene Hart kwam uit onderzoek van het AD als koploper uit de bus: 20% van de inwoners neemt deel aan Buurt WhatsApp Groepen. Bodegraven steekt met kop en schouders boven dit gemiddelde uit met maar liefst 30% deelnemende inwoners.

 

Wat maakt 2016 onvergetelijk?

“Hoogtepunt voor mij is dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een pagina heeft ingericht op de gemeente website, speciaal voor de WhatsApp groepen die actief zijn in de gemeente. Ingrid Jansen en ik hielden op de Onraadpagina (op Facebook) bij welke groepen er waren. Vervolgens zorgden we dat de aanmeldingen bij de betreffende beheerders terecht kwamen. Het was een tijdrovende klus naast onze banen, onze gezinnen en daarom hielden wij het alleen bij voor de dorpskern Bodegraven. Dankzij de gemeente is er nu een overzicht voor alle dorpskernen. En het scheelt ons ontzettend veel tijd.”

“Hoogtepunt is ook het nog steeds groeiend aantal leden van de Onraadpagina. Net zoals het aantal deelnemers aan Buurt WhatsApps dat ook nog altijd groeit. Het is mooi om te zien hoe betrokken de inwoners van onze gemeente zijn bij de veiligheid in hun eigen buurt. Dat is ook zichtbaar in het buurtonderzoek dat het AD heeft uitgevoerd dit jaar. Het Groene Hart is met 20%  koploper in Nederland, wat betreft het percentage inwoners dat deelneemt aan WhatsApp groepen. Bodegraven steekt daar met 30% nog eens ver boven uit.”

“Ik ben ook betrokken bij de activiteiten van Wijkteam-Zuid. Met het wijkteam hebben we in 2016 diverse veiligheidsacties gehouden. Dit jaar is er voor het eerst in de zomer een witte voetjes actie gehouden. Met de wijkagenten, de BOA’s en een aantal beheerders van WhatsApp groepen gingen we controleren hoe makkelijk er in de zomerperiode in te breken is door insluiping, vanwege openstaande deuren en ramen. Verbazingwekkend hoeveel witte voetjes er nog uitgedeeld zijn. Wijkteam-Zuid heeft veiligheid hoog op de agenda staan. Sterker nog, wij zijn actief betrokken bij het Donkere Dagen Offensief (DDO), dat momenteel wordt gehouden door de gemeente, politie en dus ook burgers. Wij schuiven ook aan bij het overleg. Het is mooi om te zien dat de ideeën van burgers serieus worden genomen. Dat er ook direct iets mee gebeurt. Ook politie Gouda, de wijkagenten en de gemeente kwamen dit DDO met nieuwe ideeën. Een groot deel is al doorgevoerd, zoals bijvoorbeeld de vakantieservice https://gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/aanmelden-vakantieservice, een ‘zet de inbreker in het licht’ actie in Bodegraven Zuid en ook de veel besproken actie om het 112-bel-gedrag van de inwoners te testen, waar ook de burgemeester aan mee heeft gedaan.”

Diepte punt vind ik dat er slechts drie keer 112 is gebeld. In eerste instantie dachten we vier keer, dat hebben we naar beneden moeten bijstellen. Die had ik echt niet zien aankomen en stelde mij echt teleur.”

De politie kan geen criminelen oppakken als de burgers niet bellen.

 

Wat weet niemand, maar zou iedereen eigenlijk wel moeten weten?

‘Wat iedereen moet weten is dat het Donkere Dagen Offensief de komende maanden nog steeds gaande is en er nog meer acties zullen volgen. Niet alle acties zijn zichtbaar, maar hopelijk wel merkbaar aan de inbraakcijfers. Eén actie -een idee van de wijkagenten- is het zogenaamde wijklopen. De gemeente heeft de beheerders van de WhatsApp groepen hierover een mailtje gestuurd. Het wijklopen is geen burgerwacht of bewakingsdienst, het is de bedoeling om te observeren én eventuele onveilige, overlast gevende of verdachte situaties direct bij de gemeente en/of politie te melden. In eerste instantie zal er met een wijkagent door de buurt worden gelopen, die zal aangeven hoe je moet kijken en waar je op moet letten. Later kunnen bewoners zelf rondes gaan lopen.”

“Ik weet dat er een buurt is waar de bewoners zelf al een dergelijk initiatief genomen hebben. In een aparte Surveillance-WhatsApp groep houden ze elkaar op de hoogte. Er wordt gemeld wie er -eventueel met hond- een rondje gaat lopen en ook wordt er in auto’s rond gereden.”

Een heel goed initiatief, niets zo vervelend voor criminelen als oplettende buren.

 

2017 wordt mooi als iedereen…

“2017 zou pas echt mooi zijn als iedereen snapt dat je ook bij verdachte situaties 112 moet bellen. Als er ergens een (poging) tot inbraak is geweest, lees je vaak dat mensen toch iets hebben gezien of gehoord en een ‘niet-pluis’ gevoel hadden. Ook bij een onderbuik gevoel bel je 112! De politie komt echt liever tien keer voor niets dan te laat waardoor er forensische opsporing nodig is om sporenmateriaal veilig te stellen. En natuurlijk niet vergeten om te appen in de buurtApp, nadat 112 gebeld is.”

“Maar meld ook ander situaties die niet 112-gerelateerd zijn bij de politie. Ik doel dan bijvoorbeeld meer op verdacht gedrag van je buren. Zie jij op de meest vreemde tijdstippen verschillende auto’s in jouw straat stoppen, geeft de buurman iets af waarna de auto direct weer weg rijdt? Noteer dan kentekens, tijdstippen en geef het door aan de politie. Zie je je buren met een zeer groot aantal zakken potgrond de woning ingaan, maar is hij geen tuinder? Meld het bij de politie. Zie je je buurman een grote hoeveel chemicaliën sjouwen? Meld het bij de politie. Ook voor je eigen veiligheid. Dit melden kan ook anoniem.”

De meldingsbereidheid van burgers moet mijn inziens echt omhoog.

 

Wat wens je voor 2017?

“Ik wens voor 2017 een grote daling van de criminaliteitscijfers van onze gemeente. Ook dat iedereen zich in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk zich veiliger gaat voelen.”

“En ik wens WhatsApp borden voor alle buurten in de gemeente. De gemeente heeft ze nu op proef rond Broekvelden geplaatst, de preventieve werking ervan is niet aangetoond. Nu zie je op diverse plekken in de gemeente dat er op eigen initiatief borden geplaatst worden. Ik heb ze ook heel strategisch bij het station zien hangen. Maar ze zijn allemaal verschillend en de uniformiteit is ver te zoeken. Kan de gemeente dan niet beter zelf het initiatief nemen en overal dezelfde borden plaatsen? Er worden een heleboel mensen gelukkiger van en het zal wellicht ook iets toevoegen aan het veiligheidsgevoel.”

 

Wie wil je een hart onder de riem steken met Kerst of in het nieuwe jaar?

“Ik wil alle professionele en vrijwillige hulpverleners, zichtbaar en niet-zichtbaar, in de regio een hart onder de riem steken. Deze dames en heren staan 24/7 voor ons klaar. Oók weer tijdens Kerst en Oud & Nieuw en verdienen alle respect van iedereen.”

Gepubliceerd door: Ilse Höcker

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie