Column: Hardlopen

Het is weer januari en dat betekent dat het aantal hardlopers weer net wat hoger ligt dan normaal. Veel mensen gaan beginnen met hardlopen of pakken het hardlopen na enige tijd weer op. Dit is natuurlijk een prachtige stap in aanloop naar een fitter en gezonder lichaam, maar hoe kun je er nu voor zorgen dat je het hardlopen veilig houdt en dat je het blijft volhouden? We hopen je met de volgende tips te kunnen helpen.
#1: Stel een haalbaar en reeël doel. Doelen helpen je om jezelf te motiveren en om meer uit jezelf te halen. Belangrijk is daarin om te weten waar je nu staat en waar je heen wilt. Neem kleine stappen in je doelstellingen zodat je teleurstellingen voorkomt. Teleurstellingen helpen namelijk niet mee als het gaat om motivatie en discipline.

#2: Rust. Slaap genoeg en neem voldoende rust tussen je trainingen door. Overtraining heeft een negatief effect op je prestaties en kan blessures veroorzaken.

#3: Voeding. Voeding is ontzettend belangrijk. De juiste voeding vooraf kan bijdragen aan betere prestaties en achteraf aan een beter herstel van je spieren. Raadpleeg een specialist voor een voedingsprogramma op maat.

#4: Materiaal. Je schoenen zijn hierin het meest belangrijk, maar het is ook belangrijk om de juiste kleding te hebben die past bij de weersomstandigheden.

#5: Luister naar je lichaam. Loop niet door bij blessures of klachten tijdens het lopen. Zorg ook voor een goede looptechniek en raadpleeg een deskundige als je hier over twijfelt.

#6: Plezier. Ze zeggen wel eens dat hardlopen heel saai kan zijn, maar dit hoeft echt niet zo te zijn. Probeer het plezier te vinden in het lopen van verschillende routes, verschillende afstanden of loop met een hardloopmaatje.

Bonustip: Is het een keer slecht weer? Skip je training dan niet, maar zoek een plek op waar je lekker warm binnen op de loopband kunt hardlopen. Zo houd je je trainingsritme vast.

weg10 (1 van 1)

Foto ter illustratie

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie