Kerkbank wordt kunst

Tot 4 november is een bijzondere expositie te zien van tientallen werken van kunstenaars uit Reeuwijk en wijde omgeving. De tentoonstelling is de voorloper van de kunstveiling die op donderdag 5 november plaatsvindt.
Zo’n zeventig werken, schilderijen en andere objecten, zijn bij elkaar gebracht door de Stichting Behoud Kerkgebouw Sluipwijk. De veilingopbrengst van de unieke schilderijen, beelden en overige objecten is bestemd voor het funderingsherstel van het kerkje middenin het Reeuwijks Plassengebied.

Van Lokhorst

Het topstuk van de veiling wordt de kerkbank. Niet zomaar bank, maar een authentieke kerkbank die door Jan van Lokhorst momenteel wordt getransformeerd tot een kunstwerk dat geen gelijke kent. De Goudse kunstschilder, wiens werk balanceert tussen abstract en realisme, geeft de bank ongetwijfeld een geheel eigen look. Van deze bank is er maar één. De liefhebbers van het werk van Van Lokhorst worden dan ook van harte uitgenodigd te bieden op de veiling.

Sluipwijk

Van de 70 werken is een aantal speciaal gemaakt voor op verzoek van de stichting. Aad de Wit uit Moordrecht, bijvoorbeeld, is een kunstenaar die vooral bekend staat om zijn beelden van papiermaché. Speciaal voor dit doel heeft hij de Sluipwijkse kerk op doek gezet. De Reeuwijkse Margriet Blanken maakte een zeer geslaagde uitstap van abstract naar figuratief werk. Met de schijnbaar nonchalance die haar werk typeert, heeft ze met haar paletmes een zeer herkenbaar zicht op Sluipwijk gemaakt. Bodegraver Marry Buiks liet zich op een compleet andere wijze inspireren door de kerk in het Plassengebied. Hij maakte een bijzonder glasobject dat drie kaarsen toont. De veiling telt in totaal vijftien werken met het Reeuwijks Plassengebied als thema. Ook in de directe verkoop is een aantal werken met het lokale thema beschikbaar.

Hesseling

Het overgrote deel van de collectie wordt gevormd door bestaande kunstwerken die vaak volledig, en soms deels, geschonken zijn door de kunstenaar. De stichting mocht zelfs bij de bekende Goudse kunstenaar Willem Hesseling twee prachtige schilderijen uitkiezen. Susan Ruiter schonk een van haar ’dikke vrouwen’ en Ellis Kon deed afstand van haar ’menshaas’, een beeld van aluminiumcement waarvan zij er maar twee maakte. Het resultaat is een zeer gevarieerde veilingcollectie die tot 4 november te bewonderen is bij Galerie-winkel AnderZ te Reeuwijk. Er zijn tientallen werken uitgezocht die direct gekocht kunnen worden. De prijzen variëren van een paar tientjes tot ruim boven de duizend euro. Voor ieders smaak, elke woning en elke bedrijfsruimte is er wel iets te vinden.

Extra kijkdag

Twee dagen voor de kunstveiling opent AnderZ haar deuren voor één keer ook op dinsdagavond 3 november. Naast de reguliere openingstijden kan die avond tot 21.00 uur de kunst worden bekeken. Wie zijn of haar oog heeft laten vallen op een te veilen werk, kan desgewenst ter plekke alvast een bod uitbrengen. Dit bod wordt tijdens de veiling op donderdag 5 november (aanvang 20.00 uur op dezelfde locatie) meegenomen. Wie bij de veiling wil zijn, is van harte welkom. Wel vraagt de stichting aan de belangstellenden om zich van tevoren op te geven via info@behoudkerkgebouwsluipwijk.nl of bij Galerie-winkel AnderZ, Oudeweg 1A te Reeuwijk (tel. 0182-391155). Op de facebookpagina van de stichting zijn de meeste kunstwerken ook te zien: https://www.facebook.com/kerkgebouwsluipwijk

haas-elliskon

verstrengeling-willemhesseling

nettenboeter-inekedupree

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie