Kinderen de baas in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Voor één dag waren kinderen de baas in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Leerlingen van groep acht van verschillende basisscholen namen maandag plaats op de stoel van een gemeenteraadslid en leerden hoe ze zelf een politiek besluit moeten nemen. Deze ‘Kindergemeenteraad’ organiseerde de gemeente samen met Madurodam en ProDemos.
Leren om democratisch te beslissen

Burgemeester Christiaan van der Kamp: “Als raadslid kun je veel invloed uitoefenen op je eigen leefomgeving. Dat is heel waardevol. Door zelf een dag op de stoel van een raadslid te zitten, ervaren ze hoe het is om democratisch tot beslissingen te komen. Hopelijk doen ze daar later iets mee.”

Projecten in de klas voorbereid

De kinderen droegen projecten voor die zij in de weken voorafgaand aan de raadsvergadering in hun klas hebben voorbereid. Tijdens de vergadering namen de kinderen zelf een politiek besluit over de plannen. Het plan dat de meerderheid van alle stemmen krijgt, wordt door de gemeente uitgevoerd. Wethouder Martien Kromwijk opende deze speciale dag om 13.10 uur, waarna de kinderen aan de slag gingen. Om 18.00 uur begon de Kindergemeenteraadsvergadering, waar onder leiding van burgemeester Van der Kamp een spannende discussie volgde. Dit leidde tot de keuze voor het plan van de Verhoef Rollmanschool. Zij willen activiteiten organiseren bij zwembad De Kuil.

Nationale Madurodamraad

De kindergemeenteraden vinden plaats in alle provincies van Nederland. Uit de kindergemeenteraden worden 12 ‘Madurodambassadeurs’ gekozen. Deze basisschoolleerlingen vertegenwoordigen hun provincie in Madurodam en Madurodam in hun provincie. Het College van B en W van Madurodam en de Madurodambassadeurs vormen samen de Nationale Madurodamraad. Madurodam financiert de kindergemeenteraden en de uitvoering van de winnende projecten.

Leerling1 (1 van 1)

Leerling4 (1 van 1)

Leerling2 (1 van 1)

Leerling3 (1 van 1)

Leerling11 (1 van 1)

Leerling10 (1 van 1)

Leerling8 (1 van 1)

Leerling7 (1 van 1)

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie