Talent op de Vlucht

Vier keer eerder traden ze op: negen Syrische vluchtelingen die samen de groep Fada Theatre vormen. Alle keren lieten ze een uitverkochte zaal achter met bezoekers die zochten naar woorden om te vertellen wat ze hadden gezien. De voorstelling maakt indruk, emotioneert en laat de bezoeker niet zomaar los. Het Evertshuis ontvangt Fada Theatre op zaterdag 27 februari.
 

‘Talent op de vlucht’ is een bijzondere voorstelling waarin de dramatische verhalen van negen Syrische vluchtelingen worden verteld. De spelers, zeven amateur-acteurs en twee professionals uit Syrië, leven samen met meer dan 1100 anderen in de noodopvang in de gevangenis van Alphen aan den Rijn. In die opvang, het AZC, heeft elk mens zijn eigen verhaal. Negen daarvan zijn verwerkt in de voorstelling ‘Talent op de vlucht’. De monologen zijn in het Arabisch. Maar dankzij het intensieve spel van de acteurs, komen de dramatische scènes onontkoombaar tot leven.

 

Verhalen uit Syrië

De scènes uit de voorstelling geven een beeld van de ruwe werkelijkheid in Syrië. Een land waar het verboden is om te voetballen, en waar twee jonge geliefden elkaar kwijtraken omdat de één moslim en de ander christen is. Hartverscheurende verhalen, die verteld moeten worden, vond een van de acteurs. Voor zijn vlucht naar Europa werkte Ahmad al-Herafi als professioneel theatermaker in Syrië. In Turkije ontmoette hij zijn Syrische collega Ramez Bashir, en samen reisden zij verder naar Nederland, waar zij belandden in de noodopvang in Alphen aan den Rijn, met nog ruim duizend personen. De verhalen van hun medebewoners in de noodopvang verwerkten ze samen tot een voorstelling. Zeven amateur-acteurs sloten zich bij hen aan en het gezelschap was geboren. Ze speelden hun verhaal binnen de muren van de gevangenis, waar de noodopvang in Alphen aan den Rijn is gevestigd.

 

Welke theater volgt?

Twee vrijwillige medewerkers van het AZC, onder wie oud-Bodegraver Marnix de Groot, hoorden van de groep. Zij raakten onder de indruk van de verhalen en organiseerden, een week ná die eerste keer spelen, een opvoering in Het Kruispunt in Alphen aan den Rijn. In anderhalve dag waren de 200 kaartjes voor die voorstelling verkocht. Twee toeschouwers, toevallig zelf actief in het culturele leven in Alphen aan den Rijn, organiseerden vervolgens een voorstelling op vrijdag 12 februari in het Parktheater. Binnen no-time waren ook die 200 stoelen in hun zaal gereserveerd, wat zich herhaalde voor de extra voorstelling op 14 februari. TV West en Radio 1 besteedden aandacht aan het initiatief. “Welk theater is de volgende?”, werd een veelgehoorde oproep. Want dat dit stuk veel vaker moet worden opgevoerd is duidelijk. “Wat een indrukwekkende voorstelling, dit móet het land in. Deze voorstelling hoort in theater Carré”. Marnix de Groot is vast van plan dat doel te behalen.

 

Evertshuis

Toen Leo Hörnig, directeur van het Evertshuis, de oproep om een vervolg te geven aan de voorstelling ontving, hoefde hij niet lang na te denken. In het Evertshuis was de zaal op zaterdag 27 februari beschikbaar. Hij plande een middag- én avondvoorstelling in en zegde toe de opbrengsten van de voorstelling ter beschikking te stellen aan de theatergroep Fada. Want, inmiddels heeft de tijdelijke groep acteurs een naam gekregen: Fada Theatre. De groep acteurs is zeer gelukkig dat zij de voorstelling maar liefst twee keer mogen opvoeren in Bodegraven. Ze willen hun verhalen vertellen aan wie het horen wil. Zodat zoveel mogelijk mensen weten wat er in het thuisland van de acteurs gebeurt. Daarnaast is er een andere boodschap die ze willen overbrengen: “Wees niet bang voor ons, wij zijn gewoon mensen. Kijk, dit zijn wij en dit hebben we meegemaakt.” Om die reden zijn de acteurs na de voorstelling ook in de foyer te vinden. Zij gaan graag het gesprek aan.

 

‘Talent op de vlucht’ is op zaterdag 27 februari te zien in het Evertshuis, Julianastraat 4 in Bodegraven. De voorstelling duurt drie kwartier. Na afloop lichten de acteurs met behulp van een tolk de verhalen toe en kan het publiek vragen stellen. De middagvoorstelling begint om 16.00 uur en de avondvoorstelling start om 20.30 uur. Kaarten kosten € 8,50 en kunnen worden gereserveerd via www.evertshuis.nl of aan de theaterkassa, 0172-618484.

Talent op de Vlucht Parktheater 12-02-2016 Tammo Strijker Photography 6

 

Foto: Tammo Strijker Photography

Ingezonden bericht

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie